Asfaldigeovõrgu paigaldus Keskuse tänava trollirajal Tallinnas

Õpikeskkond: Tallinna Tehnikakõrgkooli Moodle
Kursus: Geosünteedid koolitusmaterjal külalistele (ERA080) - S. Sillamäe
Raamat: Asfaldigeovõrgu paigaldus Keskuse tänava trollirajal Tallinnas
Printija: Külaliskasutaja
Kuupäev: kolmapäev, 24. aprill 2024, 17.36 PM

Kirjeldus

Tallinnas keskuse tänaval paigaldati eesmärgiga suurendada asfaltbetooni deformatsioonikindlust asfaldigeovõrk HaTelit (Huesker).

1. Pildid paigaldamisest

Tallinnas keskuse tänaval paigaldati eesmärgiga suurendada asfaltbetooni deformatsioonikindlust asfaldigeovõrk HaTelit (Huesker). Tõsi, antud võrk on mõeldud eelkõige peegelduspragude takistamiseks, kuid eks ole paari aasta pärast näha, kuidas ta on seal toiminud.

Kõigepealt freesiti maha vana asfalt, paigaldati tasanduskiht ning krunditi pind bituumenemulsiooniga vastavalt geovõrgu tootja poolt nõutud kulunormile. Hueskeri Hatelit on seetõttu hea valik, et võrgu all olev geotekstiil on tehases eelnevalt töödeldud bituumeniga tagamaks paigalduse ajal parema nakke. Mõningad tooted on töötlemata valge geotekstiiliga. Selle eelis on see, et kõik kohad, mis on imbunud, muutuvad tumedaks ja on näha, seega on see märk sellest, et nake aluse ja geosünteedi vahel on piisav ning võib hakata paigaldama. Hatelit nõuab tänu oma eeltöötlusele märgatavalt väiksemat kulunormi. Lisaks on ta valmistatud mõttega, et geotekstiil poolenisti sulaks ülekatte paigalduse ajal kihti tagades kogu asfaldikihi ühtsuse. Sama eesmärgi poole püüdlevad teisedki tootjad. Bituumenemulsiooniga kruntimise eelduseks on see, et emulsioon peab olema lagunenud. Nagu järgmise peatüki videotest on näha, tahtis veoki ratas võrku teest lahti kakkuda, võibolla oli põhjus selles, et võrk paigaldati kohe pärast kruntimist ootamata emulsiooni lagunemist.

Kõik fotod on erakogust.

võrk2
Paigaldatav asfaldigeovõrk. Alus on krunditud bituumenemulsiooniga.

võrk1
Paigaldatud võrk. Alus krunditi bituumenemulsiooniga, võrk rulliti maha käsitsi.

2. Videod paigaldamisest

Keskuse tänaval Tallinnas on aktiivne trolliliiklus, st liikluskoormus on suur ning ootused seoses tee olukorraga reisijateveo tõttu suuremad. Raske liiklus oli kahjustanud vana teed suures ulatuses. Rekonstrueerimisprojekt nägi ette vaid katte vahetamist, kuid tee on vana, keegi ei tea, mis materjalid on aluses ning ei oldud kindlad, kuidas uus tee hakkab koormuse all käituma. Nagu teada, pelgalt uue asfaltbetooni paigaldamisega teed korda ei saa. Asfaldivõrkude teooria ja mujal maailmas saadud kogemused näitavad, et kasutades asfaltbetoonis neid, on võimalik kompenseerida mingis ulatuses ka aluse halba kandevõimet, lisake ei teki katte pinda nii kiiresti peegeldus- ning väsimuspragusid (tüüpilised võrkpraod Tallinna tänavatel).

Keskuse tänava trolliraja alla paigaldati asfaldigeovõrk kompenseerimaks potensiaalset nõrka alust, mille täiesti uuesti ehitamine oleks olnud liialt kulukas ning suurendamaks asfaltbetooni deformatsioonikindlust (vältimaks pikiroopaid). Selleks valiti asfaldigeovõrk HaTelit Huskerilt, mida on väga lihtne paigaldada ning, mis on heade omadustega eelkõige vähendamaks pragunemist. Vastavalt teooriale ei ole see toode küll kõige efektiivsem suurendamaks deformatsionikindlust.


Kõik järgnevad videod on erakogust.





2.1. Ettevalmistustööd

Erinevalt tootjate poolt näidatud paigaldusvideotele, kus kasutati rullimiseks spetsiaalset masinat ja rakist, paigaldati geovõrku seal käsitsi. Asi on selles, et Eestis on need tooted suhteliselt uued ning kasutatud üksikutes kohtades. Seega pole olnud otstarbekas veel hankida/valmistada spetsiaalset rakist ega masinat.

Vaata asfaldivõrgu rulli paika ajamist (töid teostas Tallinna Teede AS asfaldibrigaad). Videolt on näha alust, asfaldilaoturit, bituumenemulsiooni pihustajat (gudrunaator) ning pakist veel välja võtmata geovõrgu rulli.

:

2.2. Asfaldivõrgu paigaldus

Rullimine toimus käsitsi. Algus polnud sugugi lihtne, võrk kippus minema kortsu ning ei kleepunud korralikult alusele, kuid hiljem läks juba libedamalt.

.

Siin on näha poolitamist ja ülekatet. Ülekate peab alati olema vastavuses asfalteerimise suunaga, st järgmine tükk peab olema eelmise all, ning nende vahele tuleb panna sideainet (antud videos seda näha ei ole, kuna sideaine pandi hiljem).

.

Lõpus läks paigaldamine juba libedalt. Tekkivad kortsud tuleb eemaldada, st sirgeks tõmmata. Kui on tekkinud sisse suurem korts ning "sirgestamine" ei ole mingil põhjusel võimalik, lõigatakse koht katki ning paigaldatakse kohale uus tükk, ülekatte suurused on kirjas paigaldamisjuhendis, kuid peaks olema vähemalt 15cm.

.

2.3. Asfalteerimine

Asfaldibrigaadile on asfaldivõrgud suhteliselt tülikad, kuna võrk kipub kleepuma autoratastele, mis tõmbavad ta kortsu. Korralikult alusele nakkumata võrk võib hakata laoturi ees lainetama ning lõpuks võib tekkinud võrgu "laine" kerkida asfaldi pinda. See rikub asfaltbetooni ühtsust rääkimata sellest, et geovõrgust pole seal enam mingit kasu.

Antud paigalduse käigus kippus võrk kleepuma autorataste külge, mis tõmbas ta kortsu ning mida pidi kohendama. Midagi hullus sellest ei juhtunud ning hiljem probleemi enam ei esinenud (arvatavasti oli kaugemal kruntimiseks kasutatud bituumenemulsioon lagunenud ning võrk kleepunud tugevalt alusele).

.