Geotekstiilid

4. Geotekstiilide funktsioonid

4.2. Eraldamine

Eraldamiseks nimetame seda, kui geotekstiili ülesanne on vältida erinevate pinnasekihtide segunemist nii ehituse ajal kui ka peale seda. Joonisel näeme kuidas kangas hoiab ära pehmema ja peenema pinnase segunemise suuremateralise pinnasega, säilitades samas struktuurse terviklikkuse mõlemas materjalis. Antud juhul on tekstiili peamine roll pinnaste eraldamine, kuid säilib ka tema tugevdamise omadus, aga mitte nii oluliselt, kui asetsedes ühesuguse struktuuriga pinnases.

Märkimisväärne on, et eraldamisomadus sõltub pinnases olevate terade suurusest. Enamus nõrgad pinnased koosnevad väikestest teradest ning need peaks olema lahutatud jämedatest. Sellises situatsioonis oleks separeerimine äärmiselt vajalik (nagu teedel, raudteedel jne). Eraldamine ja armeerimine on sobivad funktsioonid, nad lausa töötavad koos, vastastikku: tugevdamine vähendab deformatsiooni ning pinnaste liikumist ja seepärast kahandab terade segunemist; teisest küljest eraldamine väldib segunemist seoses sellega hoiab ära tugevuse kadumise kihtides. Ideaalne materjal teedele (näiteks kui jämedateralisem materjal on laotatud peenemateralise, nõrgema vastupidavusega pinnasele) oleks katkematu nagu näiteks kõrgtugev geotekstiil.


Eraldus
Esimesel juhul on kaks erinevat pinnast ilma geosünteedita,
teisel juhul on paigaldatud geotekstiil paigaldatud eraldamise eesmärgiga (parimad geotekstiilid eraldamiseks on mittekootud)


Valiku peamise funktsiooni (kas armeerimine või eraldamine) vahel saab teha ka peamiste empiiriliste teadmiste abil, kui aluspinnase California kandevõime suhtarv (California Bearing Ratio, edaspidi CBR - tähendust meenuta pinnase geovõrkude loengumaterjalist) on teada. Kui alus on pehme, see tähendab, et CBR on madal (alla kolme), siis võib pidada armeerimist peamiseks funktsiooniks, sest sellises pinnases on pikirööpad väga kiired tulema. Geotekstiilil, mida kasutatakse pinnasega, mille CBR on kõrgem kui kolm, on praktiliselt olematu tugevdamise tõstmise tähtsus ning seepärast on primaarne roll pinnaste eraldamine. Pinnastes, mille imavuse CBR jääb ühe ja kolme vahele, sõltub esmane funktsioon kanga asukoha valikust.