Raketiste ülevaade

Site: Tallinna Tehnikakõrgkooli Moodle
Course: Tehnoloogia II (EHE019) - A. Alt
Book: Raketiste ülevaade
Printed by:
Date: Sunday, 19 May 2024, 1:26 PM

Description

Materjal on kaitstud Creative Commonsi litsentsiga: BY-NC-SA.

Raamatus on põhjalikum ülevaade raketise tüüpidest.

Puidust erinevad raketised

Raamatus on kasutatud kursuse koostaja fotosid, juhul kui foto all ei ole märgitud teisiti.Slaidid on võetud Arvo Veski raamatust "Ehitustööd" ja Ettevõtte Erta brožüürist "Betoonitööd"

Kuni taas iseseisvumise aja alguseni olid Eestis laialt levinud tavalised puidust raketised. Olid olemas ka inventaarsed raketised Slaid1, kuid nende levik ei olnud laialdane.
nõuk. inventaarne rakSlaid 1
Slaidil 1 on näha nõukogudeaegsed levinud inventaarsed raketised, lisaks metallraketisele, olid välja töötatud puidust inventaarsed raketised. Inventaarse puidust raketise valmistamise põhimõte on säilinud ka tänapäeval. Erinevus seisneb selles, et iga ettevõtte valmistab raketised töö käigus, ehitusobjektil. Nõukogude ajal valmistati valuvormid ette spetsiaalsetes riiklikes ettevõtetes. Erinevate betoonkonstruktsioonide raketiste ettevalmistamisel tehakse raketised eelnevalt valmis. Seejuures leitakse üks kindel mõõt, mis on valdavalt sobilik. Ehitusobjektil lahendatakse eriolukorrad. Inventaarse raketise kasutamine kiirendab töö tempot raketise montaažil. Montaaži käigus ei kulutata liigset aega raketise ehitusele. Puidust inventaarse raketise näide on toodud Fotol 1, kus on inventaarseks kohandataud enamus lae ääre raketist. Fotol 1 toimub raketise montaaž. Raketis oli kasutusel ühel objektil 18 korda.

termoil laetopparFoto 1



Puidust raketise rajamise näide on toodud Slaidil 2.
vund puitrak Slaid 2
Slaidil 2 on toodud astmelise vundamendi rajamise näide. Näidatud on kannvundamendi rajamine ja samba aluse vundamendi rajamine. Vundamendi raketis on rajatud põhimõttel, et üheaegselt on võimalik betoneerida mõlemad astmed. Raketise juures on oluline, et ülemine aste peab olema kinnitatud alumise astme külge. Kui kinnitus puudub, tõstab värske betooni mass töö käigus ülemise raketise ettenähtud kohalt.

Vundamendi rajamiseks on võimalus kasutada vundamendi raketiseks puitraketist, mis on kaetud kattevineeriga. Näide on toodud Slaidil 3.
kilpraketised vundamendile Slaid 3
Slaidil 3 on betooniga kokkupuutuv osa rajatud kattevineeriga. Vundamendi rajamisel on pööratud tähelepanu raketise kinnitusele maa külge. Kinnitus on rajatud selleks, et raketis ei liiguks ettenähtud asukohast.

Puidust on võimalik rajada ka posti raketisi, näide on toodud Slaidil 4.

puidust postiraketisSlaid 4
Näites Slaidil 4 on toodud erinevad variandid posti raketise rajamiseks. Oluline detail posti raketise rajamisel on ümber laudise paiknevad rangid, mis posti külgi koos hoiavad. Reeglina on rangide samm 500 millimeetrit. Eeldusel, et valatakse posti kõrgusega kuni kolm meetrit.

Puidust raketise erinevad lahendused on olemas ka betoonist vahelagedele ja katuslagedele.
Slaidil 5 on toodud lihtsa plaatvahelae raketise näide, mis on ehitatud keldrile. Toodud on soovitatavad materjalide mõõdud ja paiknemise vahekaugused. Oluline on tegur, et talad on toetatud postidele saetud tappidesse. Hea tava kohaselt ei toetata talasi lihtsalt kruvidele või naeltele. Joonisel b on näidatud raketise parre toetus raketise postile, sellises kohas on kinnitusvahendid vajalikud fikseerimiseks, mitte toetamiseks.


keldri rak süsteem Slaid 5


Slaid 6 demonstreerib samuti plaatvahelae rajamise erinevaid võimalusi.

plaatvahelae raketis Slaid 6

Slaidil 6 on toodud erinevate Tallinnasse rajatud hoonete vahelae raketise näiteid.

Vahelagede rajamise juures on suurimaks väljakutseks erinevates kohtades paiknevad ja omavahel ristuvad talad. Slaidil 7 on toodud erinevad lahendused talade raketiste rajamiseks kasutades selleks puitmaterjali.
puidust talarak Slaid 7

Slaidil 7 on oluline vaadata talade alustalasi - talaparsi. Need on olulised süsteemi toetuseks, lisaks on need ka fiksaatorid, mis ei võimalda tala külgedel laiali vajuda. Oluline on märkida, et kinnitusvahendid tugilaudades peavad olema kinnitatud mõlemale poole talat tala parre sisse. Vastasel korral ei ole talakülgedes tekkiv jõud tasakaalus ja on oht, et raketissüsteem ei suuda vastu võtta värskest betoonist tekkivat koormust. Sellisel põhimõttel projekteeritakse ka tänapäevaseid raketise süsteeme.

Ühe levinud võimalusena oli kasutusel vahelaeraketise fikseerimine vahelae kandvate terastalade külge (Slaid 8).

rak terastaladelSlaid 8

Raketis kinnitati/riputati terastalade külge hästi painduva traadiga. Selline süsteem oli populaarne 19 sajandi lõpul, kui ei tuntud veel sarrusterase võimalusi ja betoonkonstruktsioonid rajati ilma sarruseta. Betoonist tekitati talade vahele võlvid ja betoon töötas survele. Nõukogude ajal oli selline süsteem samuti levinud. Tänapäeval ei ole nimetatud süsteem eriti kasutusel.

Mitteinventaarse raketise süssteemi keerukust peaks hästi illustreerima Slaid 9.

mitteinv. rak.s üsteem Slaid 9

Slaidil 9 on rajatud üheaegselt raketise süsteem postidele, taladele ja vahelae plaadile.


Tänapäeval on puitraketised ennekõike kasutusele eramuehituses. Üha enam on levinud Soomest pärit traditsioon, et erinevad teedeehituses rajatavad betoonkonstruktsioonid peavad olema laudisraketise mustriga. Tulemuse saavutamiseks on võimalik rajada raketis kogu ulatuses laudadest ja prussidest, nimetatud raketise tüüp on töömahukas. Oluliselt vähem töömahtu nõudev raketis on inventaarne raketis, mis on vooderdatud soovitud laudisega.

Inventaarsed posti raketised

Peatükis on kasutatud Peri AS brožüüri materjale.

Postide rajamisel inventaarse raketisega ei ole võimalik ehitada erinevatele kvaliteedi nõuetele vastavaid pindu. Kui tegemist on uute valuvormidega on tulemuseks kõrge kvaliteediga betooni pind. Mida vanemad ja kulunumad on raketised, seda halvemaks muutub betoonpostide pinnakvaliteet.

Lähtuvalt raketise ehitusest võib jagada poste ristlõike järgi kaheks:

  • ümarpostid
  • nelinurksed postid

Ümarpostide raketis
Ümarposti rajamiseks on PERI raketise sarjas olemas terasest valmistatud vormid (Slaid 1)

umarposti raketisSlaid 1
Raketisega on võimalik rajada poste läbimõõduga alates 250 millimeetrist kuni läbimõõduni 700 millimeetrit. Pikkuste osas on varieerimise võimalused. Nomenklatuuris on pikkused 3000, 2400, 1200 ja 300 millimeetrit. Elemendid on omavahel poltide abil ühendatavad. Postid koosnevad kahest poolest, mis teeb montaaži väga lihtsaks. Kaks raketise poolt ühendatakse samuti poltide abil.

Nelinurksed postid
Nelinurksete postide rajamiseks on PERI´l mitu lahendust:

  • RAPID raketise süsteem
  • Puittala raketise süsteem
  • Seina kilpidest valmistavad postid

RAPID raketise süsteem
Slaidil 2 on toodud RAPID süsteemi tutvustus.

rapidSlaid 2
RAPID raketis komplekteeritakse ehitusplatsil vastavalt sellele, kui kõrget ja millist läbimõõtu poste on vaja. Raketisega on võimalik rajada ristlõikeid 600x200 millimeetrit kuni 600x600 millimeetrit. Pikkuseid on võimalik kohandada alates 600 millimeetrist ja kuni kõrguseni 8100 millimeetrit. Hilisemal montaažil ja demontaažil on raketis kahest nurgast avatav. Raketise betooni viimistlev pind on veekindel betoon, see annab betoonpinnale väga kõrged kvaliteedi näitajad.

Puittala raketis

Puittala raketise näide on toodud Slaidil 3.

puittala posti raketis Slaid 3
Tulenevalt raketise eripärast on võimalik selle raketisega rajada ristlõikeid alates 640x760 millimeetrit kuni 800x1200 millimeetrit. Raketisega on võimalik ilma eritoestuseta rajada kuni 6000 millimeetri kõrguseid poste. Lisaks on võimalik puittala postiraketisega võimalik rajada erineva ristlõikega poste, näited on toodud Slaidil 4.

eriristlõikedSlaid 4

Puittala raketise sisse lõigatakse šabloon vastavalt sellele, milline on soovitud posti ristlõige.


Seina kilpidest valmistatud postid

Poste on võimalik rajada seina raketise elementidest (Slaid 5)

posti rak triost Slaid 5

Slaidil 5 on toodud üks võimalus, kuidas Trio seina raketis on kombineeritud puitosaga ja tulemuseks on postiraketis. Lahenduses on paigutatud raketist kooshoidvad tõmbid niimoodi, et tõmbid ei läbi betoneeritavat posti. Tulemuseks on kvaliteetne betoonpind.

Kombineerides Trio seina raketise kilpe puitdetailidega on tulemuseks on V-kujuline post, vt. Foto 1.

v post Foto 1


Inventaarsed seina raketised

Raamatus on kasutatud kursuse koostaja fotosid, juhul kui foto all ei ole märgitud teisiti.

PERI Trio

Kursuse eelnenud teemade juures on tutvustatud PERI Trio raketist, mis on sobilik ennekõike normaalklassi kvaliteediga seina raketise ehituseks. Kui on tegemist uute raketise kilpidega, on töö tulemus väga hea, sest raketise rikkumata kattevineer annab väga hea betoonpinna ( Foto 1 )
trio pinna kvaliteet Foto 1
Fotol 1 on esiplaanil näha Trio seina raketisega ehitatud konstruktsioon. Pinna kvaliteet on väga hea, puuduseks on kilbid liitekohtades tekkivad vertikaalsed raketise raami jäljendid, mis oma astmelisuse kõrguse tõttu ei vasta kõrge kvaliteedi betoonpinna nõuetele.
Trio raketis on enimlevinud raketise tüüp betoonseinte rajamisel.

PERI Domino

Välimuselt meenutab Domino Trio raketise süsteemi. Pinnakvaliteet, mida on võimalik raketisega saavutada on normaalklass. Lähemal vaatlusel on peamiseks erinevuseks väiksem raketise toestusraam, mis on valmistatud terasest või alumiiniumist. Domino on mõeldud kasutuseks kohtades, kus ei ole võimalik tööde teostamisel kasutada tõstemasinaid. Seetõttu on Domino kasutusel ennekõike vundamentide rajamisel (tõsteseadmed ei ole veel paigaldatud) ja eramuehitusel.

Peri Domino on mõeldud kuni 2500 millimeetri kõrguste seinte betoneerimiseks. Raketis talub betooni survet kuni 60kN/m2. Näide Domino seina raketise kohta on toodud Fotol 2.
domino Foto 2 Allikas: Peri AS

Puittala raketis VARIO GT 24

Raketis on valmistatud kattevineerist, puittaladest GT24 (graiderites) ja terastaladest (Foto3)

vario raketis Foto 3 Allikas: Peri AS

Fotol 3 on näha, et raketise süsteemiga on valmistatud ka sein lõpetuselement.

VARIO GT 24 süsteemiga saad koostada täpselt õigete mõõtmetega kilbi iga projekti jaoks.

Võimalik on valida järgmiste parameetrite vahel:

  • vineeri tüüp ja mõõtmed
  • vineeri kinnitus
  • kilbi laius ja kõrgus
  • suurema või väiksema kõrgusega kohad
  • talade pikkused ja vahekaugused
  • terastalade asukohad, ristlõiked ja pikkused
  • lubatav värskebetooni surve
  • tõmbide horisontaalsed ja vertikaalsed vahekaugused
  • kilpide tüüp: sirged, kaares või nurgaga

Tootekataloogi näite kohaselt võib raketisega valmistada kuni 11,5 meetri kõrgusi seinu. Raketis võtab vastu värske betooni survet kuni 100kN/m2. Suure eelisena teiste süsteemide ees on puittala raketisega saavutatav kõrge kvaliteediga betoonpind.

Analoogne puittala süsteem on olemas raketise rendifirmade Ramirent ja Doka nomenklatuuris. Fotol 4 on näide Ramirendi poolt pakutavast puittala raketise süsteemist.

ttp puittala Foto 4

Kaarseina raketis

PERI valikus on olemas inventaarne raketisesüsteem, millega on võimalik teha kaarseinu. Vaata näidet valminud seintest Fotol 4.

kaarsein ülalt Foto 4

Kaarseinte rajamiseks kasutatakse puittala raketist, mille terastalad on varustatud raadiuse seadistamise süsteemiga. Näide raketisest on Fotol 5.

kaarraketis Foto 5

PERI kaarraketise süsteemi nimetus on Rundflex.

Inventaarsed lae raketised

Peatükis on kasutatud kursuse koostaja fotosid, juhul kui foto all ei ole märgitud teisiti.

Inventaarsetest lae raketistest on enim levinud puittala vahelae raketis, mis kaetakse veekindla kattevineeriga. Näide puittala vahelae raketis kohta on toodud Slaidil 1. Süsteemis kasutatakse erineva kandevõimega raketise poste, Slaidil 1 on kasutusel suure kandevõimega (kuni 8 tonni) postid.
multiflex Slaid 1 Allikas: Peri AS

Fotol 1 on toodud raketis, mis paikneb maapinnast 10 meetri kõrgusel. Toestuse ehituseks on kasutatud reguleeritavaid raketise poste (fotol kollased) ja raamisüsteemi "Peri rosett"(fotol hallid raamid). Kollased postid on omavahel seotud raamidega, et lühendada postide nõtkepikkust ja ühtlasi suurendada postide kandevõimet.

tugitornil lae rak Foto 1

Puittaladest vahelagede ehitus on paindlik, talade abil on võimalik rajada näiteks ringi kujulisi vahelae raketisi, vt Foto 2.

ümar lagi Foto 2 Allikas: Peri AS


Vahelagede raketisel on üheks võimaluseks kasutada SKYDECK vahelae raketisesüsteemi, vt, Foto 2.

sky üld Foto 2 Allikas: Peri AS

Raketise süsteemi eeliseks puittalaraketise süsteemi ees on väiksem ajakulu raketise püstitamisele ja lahtirakestamisele. Raketise juures on spetsiaalne süsteem (Slaid 2), mis võimaldab lae raketist eemaldada ilma poste eemaldamata. See võimaldab raketise kilbid demonteerida ühe päeva möödudes betoneerimisest (suvistes tingimustes). Alles jäävad postid toimivad lae järeltoestusena.

sky tööpõhimõte Slaid 2 Allikas: Peri AS