4. Geotekstiilide funktsioonid

4.5. Kaitse ja muud ülesanded

Geotekstiil, mis on paigutatud kahe materjali vahele, täidab ka kaitsefunktsiooni, leevendades ja hajutades pingeid nendes ning kaitstes pindu väliste kahjustuste eest.

kaitse

Muud ülesanded:

Geotekstiilid võivad täita ka muid funktsioone, mis on kvalitatiivset laadi ning enamasti sõltuvad eeltoodud põhiülesannetest. Sellised kanga funktsioonid kirjeldavad põhiliselt nende toimimistunnuseid.

• Neelamine – geosünteet tagab neelduvuse, kui seda kasutada vedelike omastamise ja ühendamise eesmärgiga. Sellise ülesandega saab kasutada geotekstiile näiteks ökoloogilise õnnetuse korral nagu näiteks õlireostus. Kangas on võimeline pinnaseveest õli ära juhtima, lastes veel seda läbida, samal ajal õli kinni pidades ning pinnasest välja juhtides.

• Tagasihoidmine/ ohjeldamine – kasutades geotekstiili pinnase nn kapseldamiseks, saame niimoodi anda sellele vajaliku geomeetria ja väldime sellega kuju muutumise.

• Polsterdamine – tekstiil täidab seda ülesannet, kui kasutada kangast, et kontrollida ja summutada dünaamilisi, mehaanilisi kõrvalmõjusid. Sellise funktsiooni põhimõttega peaks kasutama geotekstiili näiteks kanalite vooderdusel, randade kaitsel ja ka seismilistes piirkondades aluse isoleerimiseks.

• Isolatsioon – geotekstiiliga saab ka vähendada ka elektri, soojuse või müra läbipääsu.

• Pinnase erosioonikontroll – kaitseb pinnast erosiooni eest, mida võib tekitada aktiivne vee või tuule liikumine.

• Vegetatiivne armeerimine – vähendades erosiooniohtu, vähendab geotekstiil samas ka taimestiku kasvu, takistades taimedel endale kasvamiseks vajalikku ruumi tekitada.