6. Geotekstiilide omadused

6.3. Hüdraulilised omadused

Geotekstiilide hüdraulilised omadused mõjutavad nende võimet funktsioneerida filtreerivate ja dreenivate materjalidena. Kõige tähtsamad hüdraulilised omadused on poorsus, kanga läbitavus ja vedeliku edasikandmisvõime.

Poorsus

Geotekstiili poorsus on kanga võime lasta vedelikul voolata läbi enda ning seda väljendatakse protsentidena. Seda suurust saab arvutada valemiga. Geotekstiil on sarnane erinevate pinnastega, sest ka vaipadel on poorid ja erinevad osakesed (kiud ja lõngad). Siiski, tänu kiudude ja lõngade asetusele ja kokkusurutavusele, on nende geomeetriline suhe palju keerulisem, kui pinnastes. Geotekstiili poorsust arvutatakse samamoodi, kui erinevate pinnaste oma.

Vedeliku edasikandmisvõime

Geotekstiili omadust juhtida vett ja gaase mööda oma tasapinda vaadeldakse eraldi funktsioonina ja seda nimetatakse ka tasapinnaliseks vooluks. Erinevates situatsioonides peab kasutatav materjal koguma risti oma tasapinnaga endasse sade- ja pinnaseveed ning juhtima need mööda oma tasapinda vastavatesse kogumiskohtadesse või, vastavalt ette nähtud funktsioonile, olema ka suuteline oma tasapinnas koguma ja juhtima gaase pinnastest välja.