2. Geomembraanide valmistusmaterjalid ja iseloomustus

2.1. Suure tihedusega polüetüleen (HDPE) geomembraanid

HDPEst valmistatud geomembraanid on kõige levinumad, kuna nende „sooritusvõime“ on suurepärane täitmaks prügilate katmisfukntsiooni, samuti sobivad need kõige paremini igasuguste rajatiste alla takistamaks (saastunud) vedelike imbumist pinnasesse – prügilate, lägahoidlate, tanklate, kütusehoidlate, veereservuaaride, kanalite jne all.

HDPE geomembraanid valmistatakse kas pressimise või puhutud lehe ekstruuderdamisega. Toode sisaldav umbes 97% kõrge molekulmassiga polüetüleeni, 2-3% tahma ja 0,5-1% stabiliseerijaid ja antioksüdante. Geomembraani on saadaval järgnevate paksustena: 0,75, 1,0, 1,25, 1,5, 2,0, 2,5, 3,0 ja 3,5 mm.

Põhilised HDPE eelised on:

keemiline vastupidavus – tihti geomembraanide tähtsaimaks omaduseks kujuneb keemiline vastupidavus. HDPE on kõikidest geomembraanidest kõige vastupidavam. Prügilast välja nõrguvad reoveed antud materjali ei ohusta;
vähene läbilaskvus – kõik geomembraanid lasevad vett ja gaase aja möödudes endast vähesel määral läbi. Vee ja gaaside läbilaskvus HDPE puhul on teiste geomembraanidega võrreldes kõige väiksem;
vastupidavus UV-kiirgusele – HDPEl on suurepärane vastupidavus UV-kiirgusele. Tahma ja antioksüdantide lisandid tugevdavad antud omadust veelgi.