7. Geomembraanide katmine

Geomembraan tuleb katta pinnase või muu geosünteediga võimalikult kiiresti peale tööde vastuvõttu. Kui katmiseks kasutatakse pinnast, on see tavaliselt mingi hästi dreeniv materjal, näiteks liiv või kruus. Olenevalt pinnase terasuurusest, nende kujust ja tugevusest otsustatakse, missugust kaitsvat kihti oleks geomembraanile peale vaja (nt. geotekstiil). Kuna geomembraanid on suhteliselt õhukesed materjalid, siis tuleb valida ja jälgida väga pingsalt paigaldusmaterjale.

Kuna HDPE ja CSPE-R on tundlikumad teravatele esemetele kui muudest materjalidest geomembraanid, siis maksimaalne terasuurus pinnases, mis paigaldatakse nendele, võib olla 12...25mm. Kui valitud või olemasolev pinnas ületab neid väärtusi, on vaja paigaldada kaitsev mittekootud geotekstiili kiht. Minimaalne materjalikiht peab olema 150mm, sellisel juhul võib materjali pinnal sõita kergemate ehitusmasinatega (puhta geomembraani peale ei tohi minna ühegi masinaga, välja arvatud näiteks väga kergete sõidukitega, nt ATV).

Pinnast ei tohi kunagi kallutada otse geomembraanile, vaid see tuleb sinna nihutada näiteks buldooseritega või frontaallaaduritega.

Materjali nõlvadele paigaldades tuleb hakata täitma alt üles, mitte vastupidi. Sellisel juhul alumised pinnasekihid toetavad üksteist ning materjal ei hakka membraani peal libisema. Samuti takistab see liigse tõmbepinge tekkimist geomembraani ankurduskohas.

Pilt16
Geomembraani katmine nõlvadel (alati teha seda alt ülespoole) [4].