5. Emotsionaalne intelligentsus

5.2. Emotsionaalne intelligentsus II osa

Emotsionaalseks andekuseks ehk emotsionaalseks intelligentsuseks (EQ) peetakse omaduste kogumit, mis on seotud elu emotsionaalse küljega.

Emotsionaalne andekus on võime ära tunda, milline tunne meis tekib, ja oskus oma tundeid reguleerida. Ainult mõistes ja analüüsides oma tundemaailma, saame oma käitumist juhtida.

Võimetus tabada teise inimese tundeid on suur vajakajäämine emotsionaalses intelligentsuses ning traagiline puudujääk inimese isiksuses.

Empaatia tugineb eneseteadvusele: mida avatumad me oleme iseenda emotsioonidele, seda osavamini me tundeid loeme.

Hoolimine saab alguse emotsionaalselt ühele lainepikkusele jõudmisest, empaatiavõimest.

See võime – oskus taibata mida teine tunneb – mängib suurt rolli väga paljudel elualadel alates müügitööst ja juhtimisest, lastekasvatuse ja poliitikani.

Emotsionaalse intelligentsuse kasulikkus on ärimaailmas suhteliselt uus idee ja mõnedel juhtidel on seda raske aktsepteerida.

Pikka aega oli hierarhia täpselt paika pandud, juhtkond oli domineeriv ning üle kõige hinnati džungliseaduste järgi võistlevat manipuleerivat ülemust.

Jäik hierarhia hakkas 1980.aastatel globaliseerumise ja informatsioonitehnoloogia kahekordse surve alla lagunema.

See džunglivõitleja sümboliseerib ettevõtte minevikku; virtuooslikkus inimestevahelise suhtlemise alal aga ettevõtte tulevikku.