3. Organisatsioonikultuur

3.2. Ettevõtete jagunemine

Suures plaanis saab ettevõtteid jagada nelja gruppi nende kultuuriliste eripärade järgi.

Esmane eristumine toimub kahe põhitunnuse järgi:
  • kas ettevõte on orienteeritud toimima ärilistest eesmärkidest või ettevõtte töötajate heaolust/huvidest lähtuvalt.
  • kas ettevõttes toimiv otsustusmudel on demokraatlik või hierarhiline.

Esimesse gruppi koonduvad ettevõtted, mille juhtimine on demokraatlik ja konsensusel põhinev ning eelkõige toimitakse spetsialistide kõrge kompetentsuse najal.
Heaks näiteks on disainibürood, kus loomeinimesed ei väärtusta bürokraatiat ja hierarhiat ning ettevõtte edu sõltub liikmete loomingulistest saavutustest.

Teise gruppi kuuluvad ettevõtted, kus prevaleerib töötajate heaolu ja turvalisuse saavutamine selge, tsentraliseeritud juhtimismudeli toel.
Üksikud liidrid otsustavad ettevõtte toimimise üle, kuid kogu aeg pidades silmas, et ettevõte säilitaks stabiilsuse ja jätkusuutlikkuse töötajate pikaajalise heaolu nimel.

Kolmandas grupis on ettevõtted, mille toimeprotsessid on suunatud äriliste eesmärkide täitmisele ja otsustamine on koondunud peamiselt juhtkonna kätte.
Hierarhia on tugev, töötajaid ei käsitleta nii palju persoonidena kui eesmärkide teostamise vahenditena.

Neljandasse gruppi kuuluvad ettevõtted, kus otsustusmudel kaasab erineva taseme juhte ja kus juhtimise põhieesmärk on turukonkurentsist lähtuvalt parimate tulemuse saavutamine.
Inimeste rahulolu tekib isikliku panuse ja ettevõtte tulemuste seostamise kaudu, mis tihti päädib ka tulemustest lähtuvate tasudega.