Enesemõistmine

Vajadused: Mis paneb sind tegutsema? Mis motiveerib?

Enda tundmaõppimist võib alustada oma vajaduste väljaselgitamisest. Vajadused on üheks inimest liikumapanevaks ehk motiveerivaks jõuks.

Üldiselt võib jagada inimese vajadused põhivajadusteks ehk bioloogilisteks ja ühiskonnast tingitud ehk kultuurilisteks vajadusteks. Ka põhivajaduste korral kirjutab kultuur meile ette, kuidas me üht või teist vajadust rahuldada tohime. Vajaduste rahuldamine saavutatakse tegevuse kaudu. Eriala omandades, töökohta valides ja töötades võivad inimesed lähtuda erinevate vajaduste rahuldamisest.

Maslow on inimvajadused reastanud hierarhiliselt. Maslow' järgi peavad inimesel esmased vajadused olema rahuldatud, siis on hierarhia järgmised vajadused motiveeriva jõuga. Inimvajadused Maslow' järgi:

  • füsioloogilised vajadused, näiteks toidu- ja unevajadus;
  • kaitstuse vajadus - inimesed vajavad turva- ja kindlustunnet, mida pakuvad nii kodu kui ka kindel sissetulek ja ametikoht;
  • armastus- ja kuuluvusvajadus - inimesed tahavad, et neist hoolitakse ja neid armastatakse, ning nad soovivad kuuluda mingisse olulisse rühma, töökohta;
  • tunnustusvajadus - inimene soovib, et teda kiidetakse ja temast peetakse lugu nii tööl kui ka kodus ja sõprade hulgas;
  • eneseteostusvajadus - inimene soovib enda võimeid arendada ja saavutada elus midagi olulist, teha edusamme enda karjääris.

Abraham Maslow' vajaduste hierarhia

Vajaduste põhjal tekivad motiivid ehk vajaduse rahuldamise püüdlused. Motiivid omakorda moodustavad motivatsiooni.

Motivatsioon on vajadustega väga tihedasti seotud ja moodustab üldisema asjaolude kogumi, mis paneb inimese tegutsema. Nende hulka võib ühel ja samal hetkel kuuluda mitu motiivi. Kahjuks ei suuda me väga üksikasjaliselt välja selgitada enda ega teiste motiive ning saame rääkida üldistatult motivatsioonist. Motivatsioon võib olla nii sisemine kui ka väline. Inimesed, kellel on ülekaalus sisemine motivatsioon, lähtuvad oma tegevuses, õpingutes ja töös sisemisest soovist ja tahtest midagi huvitavat ja meelepärast teha, leida endale sisulist rahuldust pakkuv eriala ja töö. Inimesed, kellel on ülekaalus väline motivatsioon, peavad olulisemaks teistelt saadavat tasu ja tunnustust. Kõige parem on see, kui sisemine ja väline motivatsioon on tasakaalus ning inimene saab õppida enda jaoks huvitavat eriala ning õpingute jooksul asjalikku ja õpinguid toetavat tagasisidet ja tunnustust.

TÖÖLEHT: Vajadused