6. Geotekstiilide omadused

6.2. Mehaanilised omadused

Tihedus/kokkusurutavus

Geotekstiilide kokkusurutavust mõõdetakse tema paksuse kahanemist survel ning selle suurenemist normaaloludes. See omadus on väga tähtis mittekootud geotekstiilidele, sest neid kasutatakse tihti vedelike edasitoimetamiseks endas. Enamustel tekstiilidel, välja- arvatud nõeltöödeldud mittekootud kangastel, on kokkusurutavus suhteliselt madal.

Tõmbetugevus

Tõmbetugevus on geotekstiilide puhul väga oluline siis, kui neid on vaja kasutada näiteks pinnase armeerimiseks kui pinnas on pehme. Tõmbetugevus on maksimaalne vastupanu deformatsioonile tekstiilis, mis on põhjustatud välistest jõududest. Raskem geotekstiil on tavaliselt tunduvalt suurema tõmbetugevusega, kui kergemad. Tõmbetugevust kutsutakse geotekstiilide puhul samas ka pingetugevuseks.

Taluvus/püsivusomadus

Geotekstiilidel on mõned mehaanilised omadused, mis on seotud tekstiili konstrueerimis- ja eraldamisfunktsiooniga ning need on:
• Rebenemistugevus – võime vastu seista jõududele, mis võivad põhjustada kanga rebenemise ning seda võib tihti juhtuda paigaldamise ajal.
• Staatiline läbistustugevus – võime vastu seista punktkoormustele, mida võivad tekitada teravad esemed, puujuured jne.
• Vastupidavus löökidele (dünaamiline läbistustugevus) – võime vastu seista löökidest põhjustatud jõududele nagu näiteks kivide-/materjali kukkumine geotekstiilile, tööriistade kukkumine paigaldamise ajal jne.
• Väsimusvastupidavus – geotekstiili võime vastu pidada korduvatele laadimistele, ümbertegemistele ehituse käigus jne.