7. Monoliitne- ja monteeritav betoon

Monoliitbetoon e. paigalvalu betoon e. kohtvalu betoon - ehitatav tarind valmistatakse lõplikkus asukohas, vajalik toore (valuvorm, sarrus, betoon) veetakse kohale. Monoliitsed konstruktsioonid võivad olla kõik konstruktsiooni osad.

Monoliitbetooni puuduseks on ilmastiku mõju ehitusprotsessile. Näiteks talvel on paigalvalu ehitus raskendatud. Reeglina võib väita, et paigalvalu ehituskestvus on pikem. Kindlasti esineb selle väite juures ka erandeid.

Monteeritav betoon - erinevad tarindid veetakse valmis kujul kohale ja paigaldatakse ning kinnitatakse vastavalt etteantud nõuetel.

Monteeritava betoontarindite suurim eelis võrreldes monoliitbetooniga on ehituskestus. Monteerides on võimalik vältida kivinemisele kuluvaid tehnoloogilisi pause.

Monteeritava konstruktsiooni puuduseks võib pidada hoone üldist jäikust, mis monoliitsel hoonel on oluliselt suurem. Monteeritavate hoonete puhul kasutatakse tihti monoliitseid jäigastavaid diafragmasi, mis annab ehitisele vajaliku staatilise vastupidavuse.

Monteerida ei ole võimalik kõiki tarindeid. Monoliitse konstruktsioonina on võimalik valmistada suuri konstruktsioone, mida ei ole võimalik transportida ja tõsteteehnikaga paigaldada, näiteks 1000millimeetri paksune vundamendi plaat kogu hoone ulatuses.