Betooni tihendamine

Betooni tihendamine ehk betooni vibreerimine.

Betooni tihendamisel kasutatakse peamisel kahte tehnoloogiat:

  • betooni tihendamine raketise külge kinnitatud vibraatoritega
  • betooni tihendamine sisevibraatoritega ehk nuivibraatoritega.

Betooni tihendamine välivibraatoritega ei ole väga levinud.

Nuivibraatorite puhul peab arvestama võimalustega, kus viiakse vibreerimist läbi. Enne seadmete valikut tuleb leida vastus järgnevatele küsimustele:

  • millise läbimõõduga vibraatorit on võimalik kasutada (kas tarindis on piisavalt ruumi)
  • millise pikkusega peavad olema vibraatori ¨kõrid¨ - lae plaatide puhul on kasutusel lühikese kõriga vibraatorid, kõrgete seinte puhul on kasutusel kuni 6 meetri pikkuse kõriga vibraatorid.

Tööpõhimõtte järgi eristatakse kahte tüüpi vibraatoreid:

  • kõrgsagedus vibraator, mille töö organis asub mootor, mis tekitab vibratsiooni
  • rootorvibraator - mootoriga on ühendatud painduv ajami võll, mis tööorganis käitab ekstsentrikut, mis tekitab vibratsiooni

Kõrgsagedusega töötavate vibraatoritega on võimalik kasutada pika ¨kõriga¨ ja suure läbimõõdulisi (kuni 70 millimeetrit) vibraatoreid. Rootorvibraatorite puhul on võimalik kasutada suuri läbimõõte lühikeste ¨kõride¨ puhul, pikkade ¨kõride¨ puhul on võimalik kasutada kuni 30 millimeetrise läbimõõduga tööorganeid.

Töö läbi viimisel peab arvestama, et vibraator suudab tihendada betooni enese ümber läbimõõduga, mis on võrdne kaheksa korda vibraatori läbimõõt. Näiteks tihendades seina vibraatoriga, mis on läbimõõduga 40 millimeetrit, peab tihendama vahemaaga 8x40=320millimeetrit. Siinkohal peab arvestama, et seina paksus ei tohi ületada 300 millimeetrit. Plaatide ja lagede puhul moodustatakse ruudustikud vastavalt eelnevalt toodud vahemaa arvutuse loogikale.