Kuidas avada pangaarvet ja võtta laenu?

Paljud inimesed alustavad „tõsisemat" pangaga suhtlemist alles tudengina. Isegi, kui sul on juba pangaarve olemas, võid sa soovida panka vahetada mugavuse (pangaautomaate rohkem, asuvad lähemal jne) või soodsamate pakkumiste tõttu. Mõnikord on oluline, näiteks õppelaenu võtmist kaalutledes, minna panka nõustajaga silmast-silma rääkima.

Pangad on huvitatud tudengite klientideks värbamisest, kuna nende näol on tegemist suhteliselt stabiilse karjääri ja potentsiaalse keskmisest kõrgema teenistusega sihtrühmaga. Seetõttu ongi oluline leida enda jaoks sobivaimate pakkumistega pank.

 
Mõned olulised märksõnad, mida panga valikul võiks arvesse võtta:

  • Mugavus ja teenused. Kas minu lähedal on sularahaautomaati või pangakontorit, milliseid teenuseid pakub internetipank? Missuguseid deebet- ja krediitkaarte pank pakub?
  • Kulud ja võimalikud tulud. Millised kulud kaasnevad konto loomisega? Kas see on tasuta? Millised on hilisemad kulud? Millised on deebet- või krediitkaardi kasutamisega kaasnevad tulud/kulud?
  • Soodustused, pakkumised. Mida pank pakub tudengist liitujale?
  • Laenu võtmine ja intressimäär. Kui suures summas pank õppelaenu annab? Milline on laenu intress ja kas see on ajas muutuv? Kui pikaks ajaks pank laenu annab? Mis juhul peab hakkama laenu varem tagasi maksma? Kui kiiresti teeb pank laenuotsuse ja millal laenusumma arvele laekub? Jne 

Õpplaenuks vajalikud dokumendid

Uuri panga kodulehelt, milliseid dokumente või tõendeid on vaja õppelaenu taotlemiseks, käendajatele kehtestatud nõudmised jne.