Kuidas häälestuda õppetööle?

Kuidas korraldada oma õppimist ja kujundada häid õppimisharjumusi?

Hea õpiharjumuse kujundamisel on mõistlik sisse seada oma õppimise rutiin – kellaaeg, nädalapäev, koht, häälestumisrituaalid. Üks kõige sagedamini esiletulev üliõpilaste mure seoses õppimisega on ajapuudus. Sellest murest ülesaamise esimene reegel on, et aega tuleb õppimise jaoks lihtsalt võtta (planeerida). Edasi saab vaadata, kuidas endale sobivaid õppimisvõtteid appi võttes seda aega mõistlikult kasutada. Õppimise rutiini kujundamine iseenesest aitab aega kokku hoida (ei pea igakord hakkama mõtlema mida, millal, kus ja kuidas õppida) ja järjekindlalt õppimisega tegelemine asju õigeks ajaks ära teha.

 

Vaata oma õppimispaik põhjalikult üle. Kas seal on olemas paraja kõrgusega avar laud ja mugav tool; piisav, kuid mitte pimestav valgustusv; värske õhu juurdepääs; kas puuduvad häirivad helid…


Kõik vajalik olgu nägemise ja käeulatuses, et nende tagaotsimine ei viiks õppimise lainelt ära: kell; kõik vajalikud õpikud, artiklid, teatmikud;  vajadusel prillid (eelista prille, kontaktläätsed väsitavad ja oled niikuinii üksi...); kirjutus- ja  märkmevahendid; arvuti (õppimise ajaks sulge MSN, Facebook, postkastid jm et eemale hoida segajad) … Ka teised häirivad tegurid tasub endast eemal hoid, näiteks telefon, televiisor, koer, sõbrad… Sobiv taustmuusika ei häiri paljusid inimesi ja võib õppimisele keskendumist hoopis soodustada.

Suhtu positiivselt ja soojenda end õppimiseks üles:

  • meenuta oma eesmärke;
  • meenuta olemasolevaid teemakohaseid teadmisi;
  • mõtle, kas uue teema kohta juba varasemast midagi tead.

Soovituste allikas: Peil, I. Õpime õppima. 2007

Kas Sinul on oma kindel õppimispaik?

Mõtle oma õppimipaikadele ja analüüsi, kui hästi need Sulle õppimiseks sobivad!

Inimese võimet keskenduda mõjutab oluliselt teda ümbritsev keskkond. Arvatavasti ei toimu kogu sinu õppimine ühes keskkonnas. Seetõttu mõtle kahele-kolmele paigale, kus sa kõige sagedamini õpid, ja analüüsi, kuidas saad oma õpikeskkonda parandada:

TÖÖLEHT: Minu õpikeskkonna parandamine

Lisaks sobiva õpikeskkonna kujundamisele aitavad õppimisele keskenduda õpirituaalid. Loo enda jaoks rituaal, mis aitab Sul õppimise lainele saada. Selleks võid proovida mõnda järgmistest tegevustest:

  • Füüsilise õpikeskkonna korrastamine (toa koristamine, õppevahendite lauale valmis seadmine, toa tuulutamine, segavate meedia ja kommunikatsioonivahendite väljalülitamine, piisava valguse seadmine töökohale).
  • Lõõgastumine, mediteerimine, sügavalt hingamine.
  • Pilgu fikseerimine kaugel asuvale objektile või mõne pildile või kujule ning selle mõningane jälgimine.
  • Mõtle täpile:  kõige lihtsamat keskendumist soodustavat harjutust saab igaüks teha kodus või näiteks bussis istudes. Tuleb istuda mõni minut liikumatult paigal, kujutleda keset oma otsaesist musta täppi ja keskendada mõtted just sellele punktile. Kui keskendumine ühele kindlale asjale on muutunud juba täiesti automaatseks, seisab kõik vajalik paremini meeles.
  • Aeglane sammumine toas.
  • Häälestava meloodia kuulamine.
  • Suletud silmil õppimisega seotud probleemi kujutamine.
  • “STOP”- ütlemine igale segavale mõttele, mis õppimise ajal pähe tuleb.
  • Järgnevalt alusta alati õppimist just selle rituaaliga.