Sarrustamise tööriistad

Sarruse töid teostatakse erinevates ettevõtetes erinevate meetoditega. Tulenevalt töö kultuurist võib esineda erinevusi ka kasutatavas tööriistade valikus. Järgnev loend toob levinumad sarruse tööde tööriistad ja vahendid.

  1. Lõiketangid - sidumistraadi lõikamiseks.
  2. Poolautomaatne sidumiskonks ehk pumpkonks - kasutatakse kohtades, kuhu on piiratud ligipääs ja tavakonksuga ei ulatu. Poolautomaatne sidumiskonks toimib tigu mehhanismi põhimõttel. Konksu osa keerleb, kui käepidet tõmmata. Vedrumehhanism konksu korpuses taastab algasendi.
  3. Sidumiskonks - peamine töövahend sarrusterase ühendamiseks.
  4. Automaatne traadisiduja - akuga käitatav sidumismasin, mis on varustatud sidumistraadi rulliga. Masin seob ja lõikab vajaliku pikkusega traadi.
  5. Sarruse käsipainuti - töövahendiga on võimalik painutada sarrusterast läbimõõduga kuni 12 millimeetrit. Käsipainuti kinnitatakse selleks spetsiaalselt ette valmistatud töö lauale.
  6. Elektriline painutuspink- painutuspink on reeglina automaatne, kus on ette antud painutusnurk, sõltuvalt sellest, mitme kraadist painutust soovitatakse teha.
  7. Sarruse lõiketangid - erineva suurusega tangid, millega on võimalik lõigata sarrust kuni läbimõõduni 12 millimeetrit.
  8. Erinevad painutamisabivahendid - konstruktsioonis oleva jätkusarruse korrigeerimiseks mõeldud erinevate läbimõõtudega terastorud ja suurema läbimõõduga sarrusvarrastest keevitatud painutid.
  9. Nurklihvija - sarruse lõikamiseks. Väikene nurklihvija on mõeldud sarruse kuni 12 millimeetrit lõikamiseks. Suuremate läbimõõtude lõikamiseks on kasutusel suur nurklihvija.
  10. Elektriline käsipainuti - suurte läbimõõtude kuni 32 millimeetrit painutamiseks. Töövahend on kasutusel reeglina tarindist väljuva jätkusarruse korrigeerimiseks.
  11. Elektriline käsigiljotiin - sarruse lõikevahend piirkondades, kuhu ei ole võimalik ligi pääseda nurklihvijaga. Käsigiljotiiniga on võimalik lõigata sarrusi kuni läbimõõduga 25 millimeetrit.
  12. Elektriline statsionaarne giljotiin - erinevate läbimõõtude lõikamise abivahend sarrusterase ettevalmistusalal.
  13. Keevitusaparaat - sarruse jätkude moodustamiseks ja ka sarruskarkasside ja võrkude jäigastamiseks (sarruskarkasside kujupüsivuse tagamiseks)

Peamine kulutarvik sarrusetöödel on sidumistraat, millega ühendatakse omavahel sarrusvardaid. Sõltuvalt tööde asukohast on sidumistraat galvaniseeritud või ilma töötluseta ehk "haljas". Galvaniseeritud sidumistraat on kasutusel kohtades, kus on korrosiooni oht suurem (sadamaehitised, sillad, maanteerajatised).

Galvaniseeritud sidumistraat on tõhus olukorras, kus sidumistraat on jäänud vastu raketist. "Haljas" traat läheb vastu raketist jäädes roostetama ja rikub betoon pinna, galvaniseeritud traadiga on selline probleem välistatud.