Betoonelementide monolitiseerimine

Raamatus on kasutatud kursuse koostaja fotosid, juhul kui foto all ei ole märgitud teisiti.

Elementide liitekohtade täitmine betooniga ehk monoliitimine. Nimetus tuleb sellest, et peale liitekohtade ühendamist on konstruktsioon tervik ehk monoliitne.

Monoliitimine annab hoone jäikuse, tugevuse, püsivuse ajas, ilmastikukindluse.

Tarindi monolitiseerimine on lubatud peale seda, kui on kontrollitud konstruktsioonielemendi paigalduse õigsust. Lisaks on eelnevalt vajalik kontrollida keevisliidete vastavust nõuetele ja terasliidete korrosioonikaitset.
Monolitiseerimise juures kasutatav betooni mark ei tohi olla väiksem ümbritsevate elementide betooni margist. Üldjuhul kasutatakse betooni tugevusklassiga C25/30 ja C30/37. Täiteaine tera maksimaalne läbimõõt on kuni 8 millimeetrit.

Liitekohtade täitmisel peab olema tagatud vuugi täitumine kogu ulatuses. Fotol 1 on toodud näide puudulikult tihendatud elementide vuugist. Puudulikult tihendatud vuugi põhjuseid võib olla mitu:

  • betoon ei ole piisavalt voolav
  • betoon ei ole piisavalt tihendatud
  • paigaldatud elemendid segavad vuugi täitmist (alloleval fotol on paigaldatud järgmise korruse sein, mis segab vuugi täitmist betooniga)


puudulikult tihendatud vuuk
Foto 1

Ajutiste tugede eemaldamine elementidelt on lubatud kui ühendusvuukide betoon on saavutanud 50% projektis ettenähtud tugevusest. Liitekoha koormamisel peab betooni mark vastama projektis nõutule.

Talvisel perioodil monolitiseerimisel peab järgima nõudeid, mis tulenevad talvistest betoonitöödest. Sarnaselt betoonitöödele on võimalik kasutada lisavõtetena küttetraate, külmalisandiga betoone ja ehitada ajutisi telke ümber monolitiseeritava konstruktsiooni.