1. Ventilatsioon

1.2. Mehhaaniline ventilatsioon

Reeglina ei ole võimalik loomuliku ventilatsiooniga hoonetes tagada uutel projekteeritavatel hoonetel (elamud, korterelamud) nõutud energiatõhususklassi. Kuna oluliselt renoveeritavatel hoonetel on lubatud üks klass madalamat energiatõhususklassi siis ka nendel juhtudel ei pruugi loomuliku õhuvahetusega olla klassi saavutamine võimalik.

Loomulikule ventilatsioonile on alternatiiviks mehhaanilise sissepuhke ja väljatõmbega ventilatsioon. Reeglina tagab õhuvahetuse sellises süsteemis soojustagastiga varustatud keskne ventilatsiooniagregaat. Kus värsket välisõhku aitab ruumidesse mööda sissepuhke kanaleid toimetada ventilaator oma rõhuga. Sarnaselt toimib ka ventilaator väljatõmbe korral, kus ruumidest tõmmatakse õhk välja ventilaatori poolt tekitatud alarõhuga.

Seadmes sees on kesksel kohal tavaliselt soojustagasti. Soojustagasit on seadme kus väljatõmmatava õhu soojus antakse üle jahedamale välisõhule, mille tulemusel sissepuhke õhk soojeneb. Olenevalt soojustagasti liigist on soojuse ülekandmine kui ka selle efektiivsus erinev.