4. Meeskonnatöö

Organisatsiooni tugevust mõjutavad oluliselt koos tegutsevate inimeste omavahelised suhted.
Meeskonnaga töötamine, kas siis ühe või mitme meeskonna liidrina, on juhi oluliseks kohustuseks.

Meeskonnatöö on paljudes org-ides muutumas eelistatuimaks töövormiks, kuna traditsioonilised hierarhilised struktuurid on asendumas samatasandilistega.

Meeskonna juhtimine on hädavajalik ja praktiline teejuht
  • projektide elluviimiseks vajalike oskuste määratlemiseks,
  • meeskonnasisese usalduse saavutamiseks
  • ning meeskonna töövõime suurendamiseks.

Võime luua efektiivselt töötavaid meeskondi omandab üha suuremat tähtsust juhi töös.

Meeskonna juhtimine on suur väljakutse nii uustulnukale kui ka kogenud juhile.

Grupp on inimühendus, mis koosneb inimestest, kes on regulaarses koostegevuses ja vastastikuses sõltuvuses ühe või enama eesmärgi saavutamiseks teatud perioodil.

Organisatsioonis võib eristada formaalseid ja informaalseid gruppe.
Formaalsed grupid on moodustatud organisatsiooni poolt ja tavaliselt on nad funktsionaalsed allüksused või eriülesande teostamiseks moodustatud grupid.
Informaalsed grupid moodustuvad spontaanselt ja võivad oluliselt mõjutada organisatsiooni tegevust.

Meeskonna all ei mõelda lihtsalt inimeste kogumit, vaid meeskondlikkust, ehk seda, kuidas osatakse ja tahetakse omavahel koostööd teha.

Meeskond on see, kus valitseb ideedeküllus, vastastikune arvestamine, toetamine ja innustamine, selged eesmärgid, otstarbekas tööjaotus, distsipliin, ausus ja tugevad ning otstarbekad sidemed väliskeskkonnaga.

Meeskonna erinevad definitsioonid:
  • Meeskond on inimühendus, mis koosneb inimestest, kes on regulaarses koostegevuses ja vastastikuses sõltuvuses ühe või enama ühise eesmärgi saavutamiseks teatud perioodil.
  • Meeskond on väike grupp inimesi üksteist täiendavate oskustega, kes töötavad üheskoos saavutamaks ühiseid eesmärke ning omavad ühist vastutust.
  • Meeskond on paindlik, kiire reageerimisega tootmissüsteem, mis ühendab enese organiseerimisega, enese motiveerimisega mitmekülgsete oskustega töötajaid, kes teevad ühiseid otsuseid ja jagavad ühist vastutust meeskonna toodangu väljalaske osas nii kvaliteedis kui ka kvantiteedis.