Huvid: Mis sind huvitab?

A – Artistlik/Loominguline isiksusetüüp

Tema iseloomustamiseks sobilikud sõnad on intuitiivsus, hea kujutlusvõime, loomingulisus, sõltumatus, paindlikkus, ebakonventsionaalsus, heakskiitu ja tunnustust ootav, introvertsus. Tema maailmapilt on keerukas, mõtlemisviis originaalne ning tal on mitmekülgsed huvid ja rikas fantaasia. Ta ei talu jäiku ettekirjutusi ja rutiinset tegevust. On seesmiselt väga tundlik, välises käitumises võib aga ilmutada impulsiivsust ja spontaansust.

Talle meeldib töötada sõnade, muusika või teiste kunstiliste vahenditega, et luua kunstilist tulemust. Eelistab loova iseloomuga tegevusi - kujutavad kunstid, muusika, kirjanduslik looming, teater, kino, fotograafia vms. Tunneb ennast hästi loomingulises töökeskkonnas, kus toetatakse omanäolist, fantaasiaküllast ja tundlikku eneseväljendust.
Vajab tegevusvabadust ajas, ruumis, maailma tunnetamisel. Artistlikule isiksusele sobivamad elukutsed nõuavad enamasti kunstialast andekust, loovust ja loomingulist valmisolekut.


Talle ei meeldi maskuliinsed tegevused nagu sport, autoremonditööd jms. Väldib rutiinset tööd ja arvukaid suhteid teiste inimestega.

Tüüpilisi elukutseid: graafik, maalija, kujunduskunstnik, näitleja, tarbekunstnik, kirjanik, kunstiõpetaja, fotograaf, karikaturist, arhitekt, muusik, reklaamikujundaja, florist, emakeele õpetaja jne