Karjääriplaneerimine

Sõnal karjäär on mitmeid erinevaid tähendusi. Milline järgmistest vastusevariantidest vastab sõnale karjäär?  


1. Maavara pealmaakaevandamise koht
2. Karjerismi sünonüüm
3. Inimese elutee (kõikide elurollide juhtimine)
4. Hobuse kiirgalopp
5. Ametialane liikumine elukutse või organisatsiooni raamides

*     *     *
Karjääriplaneerimise mõistest lähtudes on õiged vastused 3 ja 5.
www.rajaleidja.ee

Mis on karjäär?

Karjäär on elukestev areng. Karjääri tähendust võib seletada kitsamalt ja laiemalt. Laiem tähendus - töö ja teised elurollid. Kitsam tähendus - töökogemuste järgnevus.

Inimene on oma elu jooksul paljudes rollides ehk osades, mõned rollid on tal samaaegselt täita, mõned rollid lõpevad ja algavad teised. Psühholoogias kirjeldatakse rolli kui käitumisviisi, mida teised meilt antud olukorras ootavad. Samas mingisse rolli sattudes on meil oma kujutlus sellest, kuidas selles rollis käituda. Näiteks ootavad inimesed arstilt, et ta näeks puhas ja hoolitsetud välja või seda, et panga direktor tuleb tööle alati soliidselt riietatuna. Lapsevanemaks saades võib aga näiteks isa kujutlus oma rollist olla selline, et last tuleb pidevalt kontrollida ja tema arvamust pole vaja küsida, sest ta on veel „väike". Seega, kui meie ettekujutus oma rollist ja teiste ootused rollile ei lange kokku või on vastuolus, võib tegu olla rollikonfliktiga - inimene läheb teistega tülli või temaga suhtlemist hakatakse vältima. Sellises olukorras tuleks mõelda, kuidas teised sind selles rollis näevad. Äkki saaksid midagi oma käitumises muuta? Vahel võib juhtuda ka nii, et inimene valib endale rolli, mis on vastuolus tema isiksuseomadustega. Näiteks kui tagasihoidliku suhtlemisstiiliga inimene läheb tööle müügiagendiks ning tal tekib vajadus palju ringi liikuda ja suhelda. Varsti tunneb ta ilmselt rahulolematust ja soovi leida endale teine amet.

Rolle võib liigitada:

  • Ametirollid - tööeluga seotud rollid. Mõnel inimesel on elu jooksul võib-olla vaid üks, teisel aga kümneid ametirolle.
  • Pererollid - need rollid on seotud peresuhetega. Näiteks abikaasa, lapsevanem, laps, vanaema, ämm, väimees.
  • Kodanikurollid - need rollid on seotud ühiskonna arengu mõjutamisega. Näiteks õpilasomavalitsuse liige, vabatahtlikus töös osaleja, partei või liikumise liige.
  • Olukorrast lähtuvad rollid - näiteks oma vabal ajal võid olla sõbra, trenniskäija, teatrikülastaja rollis. Kui lähed arsti juurde, oled patsiendi rollis. Poes käies oled ostja rollis jne.
  • Vaimse tegevusega seotud rollid - siia kuulub ennekõike õppija roll, aga ka näiteks helilooja, kirjaniku, teatrikülastaja, raamatulugeja roll.

Karjääri on väga keeruline pikaks ajaks täielikult ette planeerida, kuna aja jooksul toimuvad muutused nii inimese vajadustes, huvides ja väärtushinnangutes kui ka tööturul ja ühiskonnas tervikuna. See on pidev korrigeerimist nõudev protsess, mille jooksul võib olukorda mitmel korral ümber hinnata ja sellest lähtuvalt otsuseid teha. Arvamus, et karjäärialane areng on vaid ametiredelil ülespoole liikumine, on müüt. Karjäär hõlmab kogu sinu eluteed koos kõikide erinevate rollidega. See on elu- ja töökogemuste seeria.

Karjääri võib liigitada lähtudes karjääri elutsüklist nelja peamisse etappi:

  • Karjääri uurimine - uurimise ja eneseavastamise faas. See on hariduse ja oskuste omandamise, võimaluste uurimise ning esimese püsivama töö etapp.
  • Karjääri rajamine - elukutse valik ja sellele orienteeritud tegevus. Sel etapil seovad inimesed end ka perekohustustega ja vajavad rohkem materiaalseid vahendeid. Tähelepanu pööratakse oma oskuste arendamisele ja soovitakse olla edukad.
  • Karjääri säilitamine - püüdlus hoida ja säilitada oma positsiooni ja tulemuslikkust. Samas soovitakse suuremat iseseisvust ja uusi rolle.
  • Tagasitõmbumine - töökoormuse vähenemine ning elu jooksul kogutud teadmiste, oskuste ja kogemuste kasutamine. Ettevalmistus pensionile minekuks, rohkem aega hobidega tegelemiseks.

Karjääri etapid sõltuvad inimese vanusest, võimetest ja oskustest ning tööstaažist.

Karjääri võib käsitleda:

  • organisatsiooni ehk tööandja aspektist: inimese tööalane liikumine ühelt töökohalt teisele ja sellega kaasnev staatuse muutumine;
  • inimese ehk töövõtja aspektist: inimese omaduste, väärtuste ja motivatsiooni muutus. Organisatsioonilist ja isiklikku karjääri tuleb vaadelda koos kuna mõlemad täiendavad teineteist ja neid on vaja ühildada.

Inimese karjääri võib iseloomustada  karjäärialase liikumise kaudu. Karjäärialane liikumine võib olla vertikaalne, horisontaalne, ametikohasisene, kannapööretega, kaleidoskoop-karjäär:

  • Vertikaalne liikumine seisneb inimese tööalases liikumises organisatsiooni/asutuse erinevatel tasanditel, millega kaasneb nende võimutasandi ja -ulatuse muutus. Vertikaalne liikumine võib olla suunatud nii ülespoole (edutamine) kui ka allapoole (taandamine).
  • Horisontaalne seisneb liikumises teise valdkonda otseselt ametiredelil tõusmata. Siin on pearõhk tööalastel funktsioonidel, toodetel, programmidel, mille vahetamine võimaldab omandada uusi oskusi ja teadmisi.
  • Ametikohasisene karjäär tähendab soovi saada oma ala absoluutseks asjatundjaks. See tähendab pidevat juurdeõppimist, silmaringi avardamist, enda proovile panekut ja alati pisut rohkema panustamist kui oodatakse.
  • Kannapööretega karjäär tähendab, et inimene oma ala tegijana otsustab täiesti midagi uut tegema hakata. Näiteks õpib midagi sootuks muud või hakkab vabakutseliseks, ettevõtjaks, FIE-ks vms ning realiseerib oma unistused.
  • Kaleidoskoop-karjäär – karjäär koosneb erinevatest pisikestest osadest ehk tööalastest rollidest, rõhuasetuse muutudes muutub nende erinevate rollide osakaal hetkel.

Karjäärialane liikumine sõltub nii organisatsioonist/asutusest ja selle juhtidest kui ka inimesest endast.