Karjääriplaneerimine

Mis on karjääriplaneerimine?

Karjääriplaneerimine on enese elu juhtimine: elukestev muutuste, õppimise ja otsustamise protsess, elu erinevate sündmuste ja rollide juhtimine, mis kujundavad sinu karjääri ja toetavad eesmärkide saavutamist. Kutsevalik on selle protsessi üheks oluliseks osaks. Karjääriplaneerimine kitsamas mõttes on isikliku karjääri kavandamine ühe asutuse või elukutse raames.

Sama tähtis kui töö on kogu elustiil, huvid, väärtused, oskused ja võimed, suhted lähedaste ning suhe iseendaga. Võib ju loota saatusele, õnnelikule juhusele vms, kuid soovitud elulaadi saavutamisel aitab eesmärkide püstitamine ja teadlike sammude astumine. Teadlik karjääriplaneerimine võimaldab omada kontrolli oma elu üle ning astuda positiivseid samme, et alustada, muuta või parandada oma õpinguid, tööelu ja elukvaliteeti tervikuna.

Kiiresti muutuvas maailmas sõltub inimese karjäärialane liikumine ja tegevus sellest, kuidas ta tajub muudatusi, kui hästi ennast mõistab ja arendab. Et see õnnestuks, tuleb osata hinnata oma karjäärivõimalusi, arendada end ja otsida endale rakendust arvestades oma potentsiaali.

Elu jooksul oled mitmeid valikuid teinud, üheks valikuks on olnud eriala valik ning õpingutega alustamine kõrgkoolis või ülikoolis.

Mõtle, millest lähtudes oled valinud oma eriala?