Karjääriplaneerimine

Mis on karjäärikomponendid?

Karjäärikomponendid on tegevused või seisundid, mis aitavad kaasa karjäärieesmärkide realiseerimisele. Karjäär sõltub sellest, mida sa oskad, mida ja kuidas oled teinud, kuid ka sellest, keda tunned (suhtevõrgustik). Olulised karjääri komponendid:

  • Töösooritus, töötulemused - üks peamine komponent, sest näitab töötaja tegelikku võimekust. Eelduseks töötaja pädevus, sobivad omadused ja väärtused ning tööle pühendumus.
  • Pädevus ja haridus - töötaja teadmised, oskused ja kogemused ning pidev täiendamine ja harimine. Hea haridus on üks olulisi karjääri komponente, mistõttu tuleb end pidevalt täiendada ja arendada erinevatel kursustel ning iseõppimise teel, aga ka töövälises tegevuses oma hobide ja huvialadega tegeledes. Olulisel kohal on ka võõrkeelte oskus.
  • Eesmärgikindlus ja töökus - ilma selge eesmärgita ja ambitsioonita on raske end realiseerida. Olulisel kohal on olulise mitteolulisest eristamine ja eesmärkide seadmine. Eesmärkide seadmise kohta vt lisa alateemast "Millised on sinu eesmärgid?"
  • Enese esitlemine - enda võimete teadvustamine teistele. Ennast ja oma õpi- ning töötulemusi tuleb osata eksponeerida.  Kontakti loomise ja esmamulje kujundamise kohta saad juurde lugeda suhtlemisoskuste osast (vt Mis on esmamulje ja kuidas see kujuneb?)
  • Toetajad - isikud, kes aitavad luua karjääri tegemise võimalusi. Nad tekivad nii ametlike kui mitteametlike, nii oleviku kui mineviku suhete baasil. Karjääri tegemisele aitab kaasa koostöö teistega, mille tõttu on olulised head koostöösuhted. Grupiprotsesside kohta saad juurde lugeda suhtlemisoskuste osast (vt Kuidas grupid kujunevad?)
  • Suhtevõrgustik - tagab valikuvõimalused ja õigel ajal õiges kohas olemise võimaluse. Seda komponenti või käsitleda ka müüdina kuna suhetele ja juhusele keskendumine võib muuta inimese enesearendamisel loiuks. Suhtlemisest saad rohkem lugeda suhtlemisoskuste osa sissejuhatusest (vt Mis on suhtlemine?)

Karjäärikomponente mõjutab kultuuri eripära ja ühiskond tervikuna. Karjääri komponente ja müüte on mõnikord raske üksteisest eristada, sest nende mõju oleneb inimese, organisatsiooni ja ühiskonna arengutasemest. Seetõttu on näiteks mitmed karjääri komponendid Eestis võrreldes teiste Euroopa riikidega müüdid või vastupidi.

Mõtle, millised karjäärikomponendid on sinu arvates veel olulised?