Võimed ja oskused - Milles oled võimekas?

Võimed ja nendega seonduvad oskused on eelduseks, et olla edukas mingil kindlal alal ja tegevuses ning seda sulle omasel moel.

Võimed on isiksuse psüühilised iseärasused, millest sõltub tegevuse edukus.

Oskus on edukas tegutsemine uutes tingimustes vastavalt püstitatud eesmärgile.

Võimed ja oskused on omavahel seotud tegevuse kaudu - oskused kujunevad proovides ja harjutades (nt õppides või töötades) ning võimed määravad tegevuse kvaliteedi. Näiteks õppetöös paremate tulemuste saavutamine on lihtsam neis ainetes, mille omandamiseks on sul olemas sünnipärased eeldused - võimed. Alati ei pruugi see üheselt väljenduda hinnetes, sest võimetele lisaks on vajalikud ka teised isiksuseomadused nagu näiteks püsivus, keskendumisoskus, tahe jms.

VÕIMED => TEGEVUS (õppimine, töö) => OSKUSED

Võimete alged on sünnipäraselt ette antud ja me saame oma võimeid elu jooksul tegevuse kaudu arendada. Võimed ja intelligentsus on omavahel tihedalt seotud. Tänapäeval käsitletakse intelligentsust üldisema mõistena kui võimeid. Sageli võrdsustatakse võimed ja intelligentsus ning räägitakse intellektuaalsetest võimetest. Intelligentsust defineeritakse kui üldist võimekust käituda eesmärgipäraselt, mõelda ratsionaalselt ja tulla keskkonnas edukalt toime.

Võimekatel inimestel on eeldusi kohaneda ja tegutseda uutes tingimustes kiiremini ja kergemini.

Vt põhjalikumat ülevaadet intelligentsuse kohta.