Millised on praktilised ajajuhtimise nipid?

Veel mõned praktilised ajajuhtimise nipid:

  • Investeeri vahenditesse, mis aitavad sul oma aega planeerida. Kasulike vahendite hulka kuuluvad kalenderpäevik, seinakalender, pihuarvuti, kalendri funktsiooniga mobiiltelefon ja äratuskell - sul läheb neid vaja!
  • Uuri välja, kuidas sa saaksid oma aega tegelikult kasutada. Ajajuhtimise eksperdid paluvad tihti oma kliendil panna kirja mitme päeva jooksul minutilise täpsusega, millega nad tegelevad ning seejärel analüüsivad kirja pandu järgi, milline on selle inimese jaoks kõige tulemuslikum aeg päevast. Kui sa ei ole päris kindel, millele sa oma aega kulutad, siis peaksid tegema lühikest aega põhjalikke märkmeid, kasutades nt erinevate tegevuste kirja panekuks koode. Kui sa oled kindlaks teinud aega raiskavad tegevused, on sul võimalus need oma päevast välja jätta.
  • Pane paika tähtajad. Pane enda jaoks paika töö lõpetamise kuupäev, mis on enne ametlikult määratud tähtaega. Sellisel moel on sul veel küllaldaselt aega lugeda oma tööd läbi, parandada vigu ja parendada ettekannet.
  • Tee endale paindlik kava. Me lõpetame oma ülesandeid tihti kiirustades, kuna ootamatused on meie liialt tiheda ajakava segi löönud. Selle vältimiseks on oluline jätta oma kavva „aknaid".
  • Püüa paigutada tegevusi oma ülesannete nimekirjas olulisuse järjekorda. Kui koostad oma päevaplaani, siis mõtle, kuidas neid tegevusi reastada olulisuse järjekorda. Sa võid selleks kasutada näiteks nummerdamist või tärnikesi.
  • Küsi endalt, kas su elustiil ei vaja „radikaalset lõikust". Kui avastasid, et su tegevuste hulgas on palju näiteks: sõprade-tuttavatega suhtlemist, teiste pärast muretsemist või nende eest hoolitsemist, lisatöid- ja kohustusi või reisimist, sel juhul võib su elustiil vajada olulisi muudatusi, et õppimisele oleks võimalik suuremat rõhku panna.

Ning lisaks ... hoolitse enda eest!

  • Premeeri ennast päeva lõpul plaanitud ülesannete täitmise eest (nt. helista sõbrale, loe ajakirju, vaata telerit, mine kinno, klubisse või naudi mõnel muul moel oma vaba aega)
  • Jäta endale küllaldaselt uneaega. Puhkamata kaotad osa järgmise päeva töövõimest, vastupanuvõime viirushaigustele langeb jne.
  • Kirjuta päevaplaani ka kõik oma nauditavad vabaaja üritused. See aitab sul samuti end rohkem tegutsema motiveerida, kuna sul on midagi meeldivat ees ootamas!

Kasulikke linke:

Ajajuhtimine (Ardo Reinsalu)
Selge pilt (Kristjan Otsmann)

ETV videod: Ajajuhtimine