Kuidas õpioskusi arendada?

Kuidas õpioskuste tõhustamist kavandada? jätkub

Analüüsi endale seatud õpioskuste tõhustamise eesmärki eesmärgi seadmise SMART mudeli järgi
(vt Enesemõistmine. Mis on Sinu eesmärgid?)
vastates järgnevatele küsimustele:

1. Kas see on minu või kellegi teise eesmärk?

Selgitus: Kas eesmärk väljendab sinu soove või on see kellegi poolt sulle antud kohustus. Näiteks „minu eesmärk on, et kõik algaja õppija kursuse materjalid oleksid loetud” on umbisikuline ja vähemotiveeriv. Selline sõnastus ei tekita positiivset reaktsiooni ja tahet õppida. Sellisel juhul tuleks eesmärki korrigeerida ning täpsustada, kes peaks olema materjalid läbi lugenud.

2. Kas eesmärk on sõnastatud positiivselt?

Selgitus: Inimene mõistab paremini positiivselt sõnastatud eesmärke. Näiteks ”minu eesmärk on, et ükski algaja õppija kursuse materjal ei jääks mul lugemata”, on negatiivse sõnastusega ning seda tuleb korrigeerida.

 3. Kas eesmärgi saavutamine sõltub minust?

Selgitus: Kui eesmärk sisaldab tegevusi, mida ei saa kontrollida, siis kogu eesmärgi saavutamine võib osutuda küsitavaks. Näiteks „minu eesmärk on läbi lugeda kõik veebis olevad algaja õppija kursuse materjalid”, sisaldab tegevusi, mis on õppija poolt kontrollitavad, kuna eesmärk on läbi lugeda materjal, mis on kättesaadav veebis ning ei nõua, et keegi lisamaterjale hangiks.

4. Kas mul on eesmärgi täitmiseks kõik vajalikud ressursid olemas?

Selgitus: Juhul kui mingit ressurssi ei ole, tuleb seada alaeesmärgid selle saavutamiseks. Näiteks „minu eesmärk on läbi lugeda kõik algaja õppija kursuse lisalugemise materjalid”. See viitab asjaolule, et mõningat materjali tuleb näiteks raamatukogust hankida. Selle tegevuse teostamiseks tuleks määrata, millised materjalid raamatukogust tuuakse ning millal see toimub.

5. Kas minu eesmärk on konkreetne?

Selgitus: Kas on arusaadav, mida ma tahan ehk eesmärk stiilis, ma tahan osata õppida, on üldistus. Seetõttu peab eesmärgi sõnastamise käigus läbi mõtlema ning kirja panema, kuidas ma tean, et ma olen eesmärgi saavutanud? Seda saab teha, kirjutades sammhaaval lahti eesmärgi saavutamiseks vajalikud tegevused ning nende tegevuste tulemused ning nende saavutamiseks kuluv aeg. See aitab kogu õppimisprotsessi jaotada väiksemateks osadeks, planeerida aega kordamiseks ning annab võimaluse kontrollida, kas eesmärk on saavutatud.

Et olla lõplikult veendunud, et eesmärk on motiveeriv ja oluline tuleks õpieesmärki analüüsida neljast aspektist:

Mis juhtub kui ma eesmärgi saavutan?

 

 

 

 

 

Mida ei juhtu kui ma eesmärgi saavutan?

 

 

 

Mis juhtub kui ma eesmärki ei saavuta?

Mida ei juhtu kui ma eesmärki ei saavuta?

 

 

 

 

 

Pärast eesmärgi saavutamist analüüsi, kuidas eesmärgi saavutamine õnnestus ja millised tegurid soodustasid või takistasid Sinu eesmärgi saavutamist.

Minu hinnang eesmärgi saavutatusele …

Eesmärgi saavutamist soodustas ….

Eesmärgi saavutamist takistas ….

Soovitus:

Lisa Õpioskuste tõhustamise aruandesse eesmärk ja võimalusel selle saavutamise analüüs.