Raketise montaaž

Üldist

Komplekteeritud raketis on valmis montaažiks. Montaaži all mõistetakse raketise töid, mis tehakse kuni konstruktsiooni betoneerimiseni.

Tööde teostamisel tuleb järgida ohutusnõudeid, mis on käsitletud kursuse eelmise teema all.

Sõltuvalt vajadusest ja ruumi võimalusest monteeritakse elemendid, üksikdetailidest või kogu konstruktsiooni vajadusi katvast suurelemendist Foto 1.

suurkilp raketis Foto 1

Levinud on suurkilpraketiste komplekteerimine ettevalmistusalal, sest elemendi lõplikus asukohas on raketise kilpide omavahel ühendamine aeganõudvam. Lisaks on oht, et komplekteerimisel lõplikus asukohas võivad raketised jääda omavahelise hammastusega. Selle tulemuseks on ettenähtust suurem hammastus valmis betooni pinnal.

Tihti on lõplikus asukohas üksikdetailidest komplekteerimine ka ohtlikum. Ohtu võib põhjustada töö kõrgustes, suur tuul.

Suurelemendi monteerimine tööalal hoiab reeglina kokku tööjõukulu ning kraana ressurssi. Kokkuhoid on tuntav, kui kogu ettevalmistusala on korraldatud oskuslikult. Kõik tööliigutused on planeeritud väikesele maa-alale, kus tööd on võimalik kiiresti läbi viia, muuhulgas on tööala varustatud vajalike seadmete ja töövahenditega.

Montaaži brigaadi koosseis

Raketise töödel on brigaadi optimaalne koosseis viis töömeest. Kaks meest on ettevalmistusalal, kus koostatakse üksikutest elementidest suuremaid paneele. Seejärel toimub raketise elementide puhastus ja õlitus. Järgneb raketise kilbi troppimine, siit edasi võtavad brigaadi kolm paigaldusalal olevat töömeest elemendi vastu ja paigaldavad vajalikud klambrid, tõmbid.

Nimetatud tööjaotus brigaadis tagab maksimaalse tempo. Sellel ajal kui ülemine brigaad tegeleb elemendi paigaldusega valmistab alumine brigaad ette järgmist elementi.

Järgnev tööoperatsioon raketise montaažil on betoneerimise tööplatvormi paigaldus Foto 2.
tööplatvormide paigaldus Foto 2
Inventaarsete raketise süsteemide komplekti kuuluvad spetsiaalsed "konsoolid" Joonis 1 tööplatvormide ja tööplatvormi piirete fikseerimiseks.
tööplatvormi konsoolidJoonis 1
Allikas: Peri Trio poster

Viie meheline brigaad on optimaalne tavaolukorras, kus valmistatakse kuni nelja meetri kõrgusi seinu.

Postide montaažil on raketise brigaadis kaks meest Foto 2.

posti raketise montaaž Foto 2

Postide montaažil inventaarse raketisega on vajalik valuvormide hulk eelnevalt komplekteeritud. Montaaži brigaad puhastab, õlitab ja paigaldab raketise. Erinevalt seinte raketistest ei vaja posti raketis ladustamiseks suurt ruumi. Reeglina on võimalik vorme ladustada paigalduskoha vahetus läheduses.

Sõltumata monteeritavast raketise tüübist ja konstruktsioonist on viimaseks tööoperatsiooniks raketiste tihendamine. Tihendamise vajadus on tingitud ebatasasest aluspinnast või deformeerunud valuvormidest. Tihendamise materjaliks kasutatakse montaaživahtu ja silikooni.