Inventaarsed posti raketised

Peatükis on kasutatud Peri AS brožüüri materjale.

Postide rajamisel inventaarse raketisega ei ole võimalik ehitada erinevatele kvaliteedi nõuetele vastavaid pindu. Kui tegemist on uute valuvormidega on tulemuseks kõrge kvaliteediga betooni pind. Mida vanemad ja kulunumad on raketised, seda halvemaks muutub betoonpostide pinnakvaliteet.

Lähtuvalt raketise ehitusest võib jagada poste ristlõike järgi kaheks:

  • ümarpostid
  • nelinurksed postid

Ümarpostide raketis
Ümarposti rajamiseks on PERI raketise sarjas olemas terasest valmistatud vormid (Slaid 1)

umarposti raketisSlaid 1
Raketisega on võimalik rajada poste läbimõõduga alates 250 millimeetrist kuni läbimõõduni 700 millimeetrit. Pikkuste osas on varieerimise võimalused. Nomenklatuuris on pikkused 3000, 2400, 1200 ja 300 millimeetrit. Elemendid on omavahel poltide abil ühendatavad. Postid koosnevad kahest poolest, mis teeb montaaži väga lihtsaks. Kaks raketise poolt ühendatakse samuti poltide abil.

Nelinurksed postid
Nelinurksete postide rajamiseks on PERI´l mitu lahendust:

  • RAPID raketise süsteem
  • Puittala raketise süsteem
  • Seina kilpidest valmistavad postid

RAPID raketise süsteem
Slaidil 2 on toodud RAPID süsteemi tutvustus.

rapidSlaid 2
RAPID raketis komplekteeritakse ehitusplatsil vastavalt sellele, kui kõrget ja millist läbimõõtu poste on vaja. Raketisega on võimalik rajada ristlõikeid 600x200 millimeetrit kuni 600x600 millimeetrit. Pikkuseid on võimalik kohandada alates 600 millimeetrist ja kuni kõrguseni 8100 millimeetrit. Hilisemal montaažil ja demontaažil on raketis kahest nurgast avatav. Raketise betooni viimistlev pind on veekindel betoon, see annab betoonpinnale väga kõrged kvaliteedi näitajad.

Puittala raketis

Puittala raketise näide on toodud Slaidil 3.

puittala posti raketis Slaid 3
Tulenevalt raketise eripärast on võimalik selle raketisega rajada ristlõikeid alates 640x760 millimeetrit kuni 800x1200 millimeetrit. Raketisega on võimalik ilma eritoestuseta rajada kuni 6000 millimeetri kõrguseid poste. Lisaks on võimalik puittala postiraketisega võimalik rajada erineva ristlõikega poste, näited on toodud Slaidil 4.

eriristlõikedSlaid 4

Puittala raketise sisse lõigatakse šabloon vastavalt sellele, milline on soovitud posti ristlõige.


Seina kilpidest valmistatud postid

Poste on võimalik rajada seina raketise elementidest (Slaid 5)

posti rak triost Slaid 5

Slaidil 5 on toodud üks võimalus, kuidas Trio seina raketis on kombineeritud puitosaga ja tulemuseks on postiraketis. Lahenduses on paigutatud raketist kooshoidvad tõmbid niimoodi, et tõmbid ei läbi betoneeritavat posti. Tulemuseks on kvaliteetne betoonpind.

Kombineerides Trio seina raketise kilpe puitdetailidega on tulemuseks on V-kujuline post, vt. Foto 1.

v post Foto 1