Inventaarsed seina raketised

Raamatus on kasutatud kursuse koostaja fotosid, juhul kui foto all ei ole märgitud teisiti.

PERI Trio

Kursuse eelnenud teemade juures on tutvustatud PERI Trio raketist, mis on sobilik ennekõike normaalklassi kvaliteediga seina raketise ehituseks. Kui on tegemist uute raketise kilpidega, on töö tulemus väga hea, sest raketise rikkumata kattevineer annab väga hea betoonpinna ( Foto 1 )
trio pinna kvaliteet Foto 1
Fotol 1 on esiplaanil näha Trio seina raketisega ehitatud konstruktsioon. Pinna kvaliteet on väga hea, puuduseks on kilbid liitekohtades tekkivad vertikaalsed raketise raami jäljendid, mis oma astmelisuse kõrguse tõttu ei vasta kõrge kvaliteedi betoonpinna nõuetele.
Trio raketis on enimlevinud raketise tüüp betoonseinte rajamisel.

PERI Domino

Välimuselt meenutab Domino Trio raketise süsteemi. Pinnakvaliteet, mida on võimalik raketisega saavutada on normaalklass. Lähemal vaatlusel on peamiseks erinevuseks väiksem raketise toestusraam, mis on valmistatud terasest või alumiiniumist. Domino on mõeldud kasutuseks kohtades, kus ei ole võimalik tööde teostamisel kasutada tõstemasinaid. Seetõttu on Domino kasutusel ennekõike vundamentide rajamisel (tõsteseadmed ei ole veel paigaldatud) ja eramuehitusel.

Peri Domino on mõeldud kuni 2500 millimeetri kõrguste seinte betoneerimiseks. Raketis talub betooni survet kuni 60kN/m2. Näide Domino seina raketise kohta on toodud Fotol 2.
domino Foto 2 Allikas: Peri AS

Puittala raketis VARIO GT 24

Raketis on valmistatud kattevineerist, puittaladest GT24 (graiderites) ja terastaladest (Foto3)

vario raketis Foto 3 Allikas: Peri AS

Fotol 3 on näha, et raketise süsteemiga on valmistatud ka sein lõpetuselement.

VARIO GT 24 süsteemiga saad koostada täpselt õigete mõõtmetega kilbi iga projekti jaoks.

Võimalik on valida järgmiste parameetrite vahel:

  • vineeri tüüp ja mõõtmed
  • vineeri kinnitus
  • kilbi laius ja kõrgus
  • suurema või väiksema kõrgusega kohad
  • talade pikkused ja vahekaugused
  • terastalade asukohad, ristlõiked ja pikkused
  • lubatav värskebetooni surve
  • tõmbide horisontaalsed ja vertikaalsed vahekaugused
  • kilpide tüüp: sirged, kaares või nurgaga

Tootekataloogi näite kohaselt võib raketisega valmistada kuni 11,5 meetri kõrgusi seinu. Raketis võtab vastu värske betooni survet kuni 100kN/m2. Suure eelisena teiste süsteemide ees on puittala raketisega saavutatav kõrge kvaliteediga betoonpind.

Analoogne puittala süsteem on olemas raketise rendifirmade Ramirent ja Doka nomenklatuuris. Fotol 4 on näide Ramirendi poolt pakutavast puittala raketise süsteemist.

ttp puittala Foto 4

Kaarseina raketis

PERI valikus on olemas inventaarne raketisesüsteem, millega on võimalik teha kaarseinu. Vaata näidet valminud seintest Fotol 4.

kaarsein ülalt Foto 4

Kaarseinte rajamiseks kasutatakse puittala raketist, mille terastalad on varustatud raadiuse seadistamise süsteemiga. Näide raketisest on Fotol 5.

kaarraketis Foto 5

PERI kaarraketise süsteemi nimetus on Rundflex.