Sarruse tööjoonised

Kursuse teema koostamisel on kasutatud kirjastus Ehitame raamatut "Sarrusetööd" Tallinn 2008. Kasutatud fotode, jooniste ja skeemide autoriks on kursuse koostaja, kui ei ole märgitud teisiti.

Reeglina on projekteerija poolt antud joonised üldised ja selle põhjal ei ole võimalik töömehel sarrust paigaldada. Sarruse töid juhtiv töödejuhataja vormistab joonised vastavalt ettevõtte sisesele tööjoonise vormile. Selle töö tulemusena valmib konkreetne tööjoonis (Skeem 1) töömeestele ja lisaks moodustatakse töö tulemusena spetsifikatsioon (Skeem 2), mille alusel valmistatakse ette sarrus kas ehitusplatsil või tehases. Tööjoonisele ei kanta kõiki sarrusvardaid. Kui tarindis on ühe pikkuse, läbimõõdu ja kujuga vardaid mitu, siis on kasutusel mõõtketiga raua paiknemise tähistamine.(Vt. Skeem 1 Pos.3, positsiooni number on skeemil ümbritsetud ringiga). Jooniste puhul välditakse liigse info paigutamist joonistele. Võimalikult vähe detaile lihtsustavad joonise lugemist.

sarruse joonisSkeem 1
sarruse spetsSkeem 2

Sarruse spetsifikatsioonide koostamist on pikemalt käsitletud järgmises peatükis.
Efektiivse töökorralduse seisukohalt on oluline sarrus eelnevalt ette valmistada. Lisaks tööjooniste vormistamisele on vajalik tellida toore sarruse lõikamiseks, painutamiseks. Sarrustamise töö käigus sarruse ettevalmistamisega (tellimine, tarne, lõikamine, painutamine) tegelemine on majanduslikult vähe efektiivne. See põhjustab töö protsessis seisakuid ja töörütmi häirimist.

Eestis ei ole ühtselt kokku lepitud sarruse tööjooniste valmistamise põhimõtteid. Seetõttu on levinud erinevad vormingud sarruse tööjooniste vormistamiseks.

Sarruse tööjoonisel näidatakse:

  • betoontarindi mõõtmed, avad, süvendid, jms.
  • varda läbimõõt
  • varda pikkus
  • varraste paiknemine
  • varraste painutuse kujumõõdud
  • betoon kaitsekihi paksus
  • paigaldusjärjekord ( tarindi lõige, kus on näha sarruse paiknemine )

Järgnevalt on toodud sarruse tingmärgid joonistel (Skeem 3 ja Skeem 4)
sarruse tingmärgid
Skeem 3; Allikas: Sarrusetööd

Skeemil toodud vardad lõppevad teraviku kujulise tagasipöördega. See on tinglik tähistus sarruse jooniste lugemise lihtsustamiseks, mis näitab, kus sarrusvarras lõppeb. Vaata ka Skeemi 1, kus on sirged vardad kantud joonistele.

sarruse tingmärgid 2
Skeem 4; Allikas: Sarrusetööd