Sarruse painutamine

Sarruse painutamine toimub käsitsi või spetsiaalse automaatpingi abil. Käsipainutiga painutatakse sarruseid kuni läbimõõduga 20 millimeetrit, kuid see on maksimaalne võimalik mõõt spetsiaalse jõuõlaga käsipainutil. Maksimaalne läbimõõt pikaajaliseks tööks on käsitsi painutades kuni 12 millimeetrit. Sellise läbimõõdu juures jõuab töömees painutada kogu vahetuse vältel, ilma eri- ja pikendatud puhkepausideta.

Automaatse painutuspingiga läbimõõdule piiranguid ei ole.

Sarruse spetsifikatsiooni ettevalmistamisel on vaja arvestada sarruse painutamisel tekkiva sarruse sirgenemisega. Kui põhivarda painutusraadius on suur, tõmbub varras paindekohas sirgemaks ja vajatav lõikepikkus on väiksem kui välispinna sirgete osade pikkuste summa. Seetõttu tuleb iga painutuse juures maha arvutada tekkiv parandustegur, mis jääb vahemikku 21-130 millimeetrit. Parandustegurid (ühe 90 kraadise painutuse kohta) on toodud Skeemil 1

painutuse parandused
Skeem 1; Allikas: Sarrusetööd

Skeemil 1 on toodud parandustegurid, mis on sõltuvuses painutusvõlli läbimõõdust ja kasutatavast betooni margist. Mida tugevam on betoon, seda väiksem tohib olla sarruse painutusraadius. Mida suurem on painutusraadius, seda suurem on painutustegur.

Suurema sarruse klassi sarruste puhul on lubatud kasutada väiksemaid painutusvõlle, sellistel juhtudel tuleb arvestada, et sarrus venib ja sirgeneb üheaegselt ning üks 90 kraadine painutus vähendab sarruse pikkust 2 korda painutatava sarruse läbimõõt.

Selleks, et tagada painutustöödele tolerantsid, on kasutusel mõiste "vaba mõõde". Näiteks tala sarrusrangide puhul on oluline rangi laius ja pikkus, rangi ankurdusvarraste puhul on oluline, et ankru osal oleks minimaalne mõõt, millest see lühem ei tohi olla, pikem võib see olla, see osa ongi kasutusel painutustolerantsi tagamiseks. Skeemil 2 on toodu talarangi painutamise näide, kus on näha, kuidas ankurdusosa painutatakse viimases järjekorras.

talarangi painutamine
Skeem 2; Allikas: Sarrusetööd

Mõõdud, mis peavad olema täpsed, tähistatakse kujutähistel *ga. Vaata Skeemi 3. Teatud osad jäetakse "vabaks mõõteks", kus on oluline minimaalne pikkus, pikem võib mõõde olla.

painutuse täpsuse tähisSkeem 3

Sarruse painutamisel peab esmasel painutamisel rajama märgid painutuspikkuste määramiseks. Erinevatel läbimõõtudel on märgid erinevad. Lähtutakse pikkuste määramisel parandusteguriteks, aga iga seadme eripära arvestades tehakse enne suurte partiide painutamist kontrolltöö, kus selgub, millistest märkidest lähtutakse painutuspikkuste määramisel. Vaata lisaks Skeemi 4, kus märgitakse painutusmõõt ja näidatakse töövõtet.

painutamise näide
Skeem 4; Allikas: Sarrusetööd