Huvid: Mis sind huvitab?

Tulemused: Kuidas enda koodi lugeda?

Nüüd peaks sul olema teada oma kolmetäheline isiksusekood ehk need tegevusalad, mis sulle rohkem huvi pakuvad.

Põhimõtteliselt võib tulemuste põhjal ette tulla kolm erinevat olukorda:

Esiteks, sul oli lihtne valida sind kõige paremini iseloomustavat tüüpi või said testitulemustes ühe tüübi puhul teistest tüüpidest palju rohkem punkte. Sel juhul on sinu huvid ja eelistused üsna selged ja konkreetsed ning sul tasub ka erialavalikul lähtuda põhiliselt sellest valdkonnast.

Teiseks, sa leidsid endaga sarnasusi või said testitulemuses üsna võrdselt palju punkte mitme erineva tüübi puhul. Sel juhul võib öelda, et sind huvitavad mitmed erinevad tegevusalad ja sobiva tegevusala valik võib olla raskem kuivõrd igal valikul on omad plussid ja miinused.

Kolmandaks, sa ei leidnudki enda kohta ühtki sobivat kirjeldust või on kõik testiskoorid madalad. Sel juhul on sul huvisid vähe või on nad nõrgad ja tegevusala valik võib raskeks osutuda – miski nagu ei huvita. Ilmselt tasuks sel juhul avatuma pilguga maailmas ringi vaadata, katsetada erinevaid tegevusi – ajapikku vast tekivad huvidki.

 

Kui loed tüüpide kirjeldusi, mis peaksid sinu kohta käima, siis on soovitav mitte lähtuda suhtumisest, et "nüüd on küll midagi valesti!", vaid mõelda kaasa "mis siin minu kohta kehtib?" Soovitav on tekst välja printida või salvestada, et saaks sobivale kirjeldusele jooni alla tõmmata või seda, mis sinu kohta ei käi, kustutada. Nii peaksid kolmest tüübikirjeldusest kokku saama jutukese iseenda kohta ja oledki jälle sammukese enesetundmise teel edasi astunud.

ISESEISEV TÖÖ:

Jooni alla enda kohta käivad laused Hollandi isiksusetüüpide lehelt
Kasulik oleks üle lugeda ka need kirjeldused, mis sinu isiksusetüübist välja jäid. Seda nii veendumaks, et sellised jooned tõepoolest ei ole sulle omased ja sellised tegevused sind ei huvita, kui ka selleks, et äkki tundub miski siiski hingelähedane ja tasub kaalumist.
Inimene, kes oskab öelda vähemalt seda, mis teda ei huvita, on palju lähemal oma eesmärkide seadmisele kui see, kes oskab kõige peale vaid õlgu kehitada. Teades, mis sulle ei meeldi, teed sa juba otsuse - neid alasid, mille vahel valida, on jäänud vähemaks.


Testitulemused on kokkuvõte sellest, milline sa oled ja mis sind võiks huvitada. Edasi leia endale huvidega sobiv eluala.

Kuidas oma isiksusetüüpi ametite ja kutsealadega seostada?

Kas kirjutasid enne testitäitmist üles 3 ametit või kutseala, mis sulle huvi pakuvad?

Kui jah, siis nüüd on sobiv aeg võrrelda ja sobitada omavahel sinu isiksusetüüpi ja huvipakkuvat valdkonda:

  • Millised isiksuseomadused on vajalikud sellel erialal töötamiseks?
  • Kas sulle meeldival alal võiksid töötada sellist tüüpi inimesed nagu sina? (kui mõtled antud ala peale, kas seal töötavad sellise ellusuhtumisega inimesed nagu sina?)
  • Millised sinu isiksusejooned lähevad kokku tööalaste tegevustega? (Näiteks kui soovid inimestele kasulik olla või kui soovid kindlaid reegleid ja juhiseid tööülesannete täitmiseks, kas see tegevusala pakub neid võimalusi?)
  • Millised momendid omavahel ei sobi?
  • Kas saaksid sellel elualal rakendada kõiki oma huvisid?


On selge, et kui sa oled näiteks arvanud, et võiks äkki pangas tellerina töötada, aga lähemal isiksuseanalüüsil selgus, et sulle on ikkagi väga oluline loominguline vabadus ning kellaaegadest kinnipidamine ja päevast päeva samasugused tööülesanded võivad sind ahistada, siis tasuks leida teisi alasid, mis sinu soovidega paremini ühilduksid. Kui need erinevused isiksuseomaduste ja erialasoovide vahel on väikesed (näiteks muidu sobiks telleri töö väga hästi, aga praktiline ja artistlik pool jäävad natuke kõrvale), siis võib abi olla teadmisest, et töövalikul võime lähtuda osadest oma huvidest, mingi osa saame jätta vabaaja tegevuseks ehk hobideks (antud näite puhul võib pangatööst vabal ajal tegeleda kunsti või käsitööga vms).

Üks sagedamini tehtav viga, mida inimesed oma testitulemusi tõlgendades teevad, on järgmine: oletame, et testitulemustes selgus, et huvides on väga tugevalt esindatud Praktiline isiksusetüüp. Ma loen selle tüübi kirjelduse läbi ja lõpus, palun väga, on loetletud mulle sobivaid elukutseid (kokk, õmbleja, insener, sportlane, elektrik, ehitaja, tööõpetuse õpetaja, autojuht, mööblitisler, filmioperaator, metsavaht jne) - kas minust peab saama kokk? Ei pea! Need on näited, mis võibolla ilmestavad kirjeldatud inimtüübi huvisid ja panevad lugeja mõtted teatud suunas liikuma, aga ei pruugi ühtida sinu huvidega. Vaata parem üle elukutsed, mis sa ise endale kirja panid, ja ürita selgeks teha, kas ja kuidas need sinus peituva (antud näite puhul praktilise) inimtüübiga sobivad - mis on neis elukutsetes sulle meeldivat.

Teine viga, mida tehakse, on selline: kui ma näiteks kirjutasin, et tahan saada juristiks, siis küsitakse "kas minu testitulemusest saadud koodiga inimene sobib juristiks?" Olgu selleks koodiks siis näiteks KEA, ASI, SEP vms. Ei saa üheselt vastata, tuleb ikkagi lähemalt analüüsida. Ja kui on tegemist sellise valdkonnaga, mille all on palju erinevaid ameteid, siis tuleb pisut mõelda, et erinevatele tüüpidele selles valdkonnas oma koht leida.

Mõelgem natuke, mis on juristitöös need küljed, mis meeldivad K (konventsionaalsele) inimesele? Ilmselt see, et tuleb kindlate reeglite järgi koostada dokumente, et seadusest saab näpuga järge ajades teada, kuidas mingeid asju ajada, on palju protseduurireegleid. Selliseks suuresti konventsionaalseks ametiks on näiteks notari assistendi või kohtusekretäri oma. Mis on aga A (artistlikule) tüübile omane? No kindlasti näiteks see, kui saab kohtusaalis esineda, kui saab seadusi endale sobiva nurga all tõlgendada, kui saab ise mõnd juriidilist skeemi välja mõelda. Ametinimetustest siis näiteks advokaat või prokurör või ka riigiametis seadusloomega tegelev jurist. Mis võimalusi on S (sotsiaalse) inimese jaoks juristiametis? Ta saab väga erinevatele kliendirühmadele abiks olla neid juriidilistes küsimustes nõustades. E (ettevõtlik) jurist võib-olla loob oma praksise, I (intellektuaalne) on võib-olla valinud teadlasekarjääri ülikooli juures. Võimalusi on palju, tuleb vaid oma isik huvipakkuva elualaga siduda!

Ükski isiksusekood ei määra otseselt, kelleks peaksid hakkama ja ükski valitud eriala ei ütle üheselt, et peaksid olema just kindla isiksusekoodiga!

Kui sa tahad teada, kas said oma testitulemusest õigesti aru või milliseid tõlgendamisvõimalusi neile veel on, siis võta ühendust karjäärinõustajaga (kasuta päringuvormi Rajaleidja kodulehel)