Minapilt ja enesehinnang: Milline sa oled? Mida sa endast arvad?

Iga inimene on unikaalne ja ainulaadne. Minapilt on uskumuste süsteem, mis inimesel enda kohta on. Need uskumused puudutavad erinevaid väärtusi, rolle, omadusi ja hinnangut iseendale. See, mida inimene endast arvab, määrab ära millised rollid ta endale elus võtab ning missugused on tema vajadused ja väärtused. Kogemused mõjutavad meie „mina" sõltuvalt sellest, kui olulise tähenduse me ise neile anname ja kas nende mõju on meie jaoks positiivne või negatiivne. Minapildi suhteline stabiilsus on aluseks noore inimese väljakujunemisele ja eneseteostusele.

Oma isiksuseomadusi teadlikult tundma õppides saab inimene aru, millised on tema mõtted, tunded, elamused ja kogu tema psüühika.
TÖÖLEHT: Iseloomu tugevamad küljed

Enesehinnangu all mõistetakse eelkõige enesele hinnangu andmist, mis seisneb enese võrdlemises teistega. Enesehinnang kujuneb elu jooksul. See pole püsiv vaid võib muutuda. Seda mõjutavad keskkond, suhted ja muud tegurid. Enesehinnang kujuneb minapildi alusel ja seda on võimalik jaotada kaheks:

    Enesehinnang iseenda isiksuseomaduste tundmise põhjal. Isiksuseomaduste tundmaõppimine võimaldab välja kujuneda adekvaatsel ehk kohasel enesehinnangul. See eeldab oma temperamendi- ja iseloomuomaduste, väärtuste, vajaduste, emotsioonide, võimete, huvide ja oskuste tundmist.

    Enesehinnang iseenda väärtustamise järgi - eneseaustus. Selle alusel saab enesehinnangut jagada madalaks, adekvaatseks ja kõrgeks. Madala enesehinnangu korral ei julge noor võtta vastutust keerukamate ülesannete täitmise eest. Tema eneseaustus on väga kõikuv ja sõltub sageli teiste arvamusest. Adekvaatse enesehinnanguga inimene teeb valikuid enda isiksuseomaduste põhjal. Adekvaatse enesehinnangu kujunemine on karjääri planeerimise seisukohalt väga tähtis, kuna see aitab iseseisvaid otsuseid vastu võtta. Kõrge enesehinnanguga inimene peab ennast teistest paremaks, mis võib kaasa tuua tagasilööke ja raskusi suhtlemisel ning karjääri planeerimisel.

Millest sõltub sinu enesehinnang?

Me kogeme päevade ja nädalate jooksul erinevaid tundeid, saame osaleda erinevates sündmustes. See kõik kujundab meie arusaamist enda omadustest ja ka enesehinnangut.

Mõtle ja kirjuta vastused järgmistele küsimustele:

  • Millised sündmused viimase kuu aja jooksul on sinu enesehinnangule hästi mõjunud? Pane kindlasti kirja ka pisisündmused!
  • Millised sündmused viimase kuu jooksul on sinu enesehinnangut kõigutanud ja tuju halvaks muutnud? Pane kirja kindlasti ka pisisündmused!
  • Kuidas oled tujurikkujatega hakkama saanud?



Enesehinnang mängib olulist osa elusündmustele hinnangute andmisel ning käitumis- ja suhtumisviiside valimisel. Adekvaatse enesehinnanguga inimene tuleb paremini toime oma õpingute planeerimise ja läbimisega ning tööalaste valikute tegemisega: tööotsimisel, tööle kandideerimisel ja töö tegemisel.

Elu, õpingud ja töö toovad inimeste ette pidevalt erinevaid situatsioone ja valikuid. Positiivse minapildiga ja adekvaatse enesehinnanguga inimene lahendab julgemalt ja iseseisvamalt neid olukordi ning kohaneb kergemini uutes situatsioonides, mis eeldavad ka pidevat õppimist ja enesetäiendamist ehk elukestvat õpet.

Kuidas oma enesehinnangut parandada ja sellega seotud emotsioonidega toime tulla, saad lugeda suhtlemisoskuste osast
(vt Emotsioonidele suunatud stressijuhtimine ja Stressijuhtimise tehnikad).