Mida tasub teada õppides kõrgkoolis?

Kuida oma õpinguid planeerida?

Oma õpingute planeerimiseks on vaja hästi kursis olla õppekava ülesehitusega.

Õppekava ülesehituse põhimõtted kõrgharidusstandardis:

  • Õppekava koosneb moodulitest, mille ülesehitus võimaldab kõrghariduse esimese ja teise astme õppes üliõpilasel spetsialiseeruda peaerialale ja võib võimaldada valida oma õppekavasse kõrvaleriala või spetsialiseeruda õppekava eesmärgi ja õpiväljundite saavutamiseks peaerialaga sarnases mahus mitmele erialale. Õppekava ülesehitus loob eeldused üliõpilaste mobiilsuse toetamiseks ning varasemate õpingute ja erialase töökogemuse arvestamiseks.
  • Peaerialale spetsialiseerudes omandab üliõpilane õppeastmele vastavad teadmised, oskused ja hoiakud, mis on eelduseks õppekavas kirjeldatud erialal või erialadel tööle asumiseks ning õpingute jätkamiseks järgmisel õppeastmel. Peaeriala (sealhulgas lõpetamise nõudeks olev eksam või töö) moodustab vähemalt 50 protsenti üliõpilasele õppekavaga määratud õppe mahust.
  • Kõrvaleriala omandamisel valib üliõpilane teise eriala peaerialaga samalt või mõnelt teiselt õppesuunalt ning omandab täiendavaid teadmisi ja oskusi kõrvalerialal tööle asumiseks ja õpingute jätkamiseks järgmisel õppeastmel. Kõrvaleriala maht on vähemalt 45 ainepunkti, olenemata sellest, kas kõrvaleriala omandatakse ühe või mitme õppeastme läbimise jooksul.

Uuri õppekava ülesehitust lähemalt ka oma kõrgkooli kodulehelt!

 

Kui Sul tekib soov eriala vahetada, siis tasub see endale selgemaks mõelda ja uurida selle teostamise võimalusi oma kõrgkooli kodulehelt. Abiks võib olla karjääri- ja/või üliõpilasnõustaja/akadeemiline nõustaja.