Mida tasub teada õppides kõrgkoolis?

Kas varasemaid õpinguid ja töökogemust saab õppekava täitmisel arvesse võtta?

Teisele õppekavale üle läinuna või uuesti sisse astununa tekib küsimus, mis saab juba läbitud ainetest? Seda küsimust võid laiendada ja mõelda, kas Sul on varasemaid õpinguid või töökogemusi, mida saaks arvesse võtta Sinu praeguse õppekava täitmisel?

Varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamine (VÕTA) on protsess, millega pädev asutus kindlatest kriteeriumidest lähtudes hindab taotleja kompetentsust, st tema teadmiste, oskuste ja hoiakute vastavust haridusasutuse vastuvõtutingimustele, õppekava või selle osa(de) õpiväljunditele või kutsestandardi kompetentsusnõuetele. Selle abil on võimalik näiteks õpingud kiiremini läbida, vältida juba omandatu üleliigset kordamist ning õppetöös keskenduda ainult olulisele ja uute teadmiste-oskuste omandamisele.

VÕTA võimaldab arvestada
varem õppeasutustes sooritatud õpinguid;
• täienduskoolituses või iseseisvalt õpitut;
• töökogemustest saadud teadmisi ja oskusi.

VÕTA portaalis saad tutvuda varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamise põhimõtetega laiemalt ning leiad juhiseid taotluste täitmiseks.

Igas kõrgkoolis on vähemalt üks VÕTA nõustaja, kelle ülesandeks on nõustamine varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamisega seotud küsimustes. Uuri kontakte oma kõrgkooli kodulehelt!