Kas ja kuidas minna õppima välismaale?

Välismaale – millised on võimalused?

  • Keeleõpe või suvekursus

Sellist varianti võiks soovitada siis, kui Sa ei ole endas päris kindel, kas saad välismaal õppimise ja eelkõige üksi, ilma sõpradeta elamisega hakkama. Kuna suvekursused kestavad tavaliselt paarist nädalast ühe kuuni, siis on see just paras aeg enese tundma õppimiseks. Suvekursustel on sageli ühendatud vaba aja tegevused ja õppetöö.

  • Vahetus- ja stipendiumiprogrammid

Need on võimalused rahastuse saamiseks välismaal õppimise toetuseks. Infoallikana saad kasutada peamiselt programme pakkuvate asutuste kodulehti.

  • Omal käel

Omal käel minnes ei ole sul tugivõrgustikku nagu vahetusprogrammide puhul. Seda nii asjaajamisel enne sõitu kui kohapeal sotsiaalses mõttes. Eraviisiliselt minnes võivad õpingud minna kallimaks, kuid ei pruugi, kui otsida soodsamaid pakkumisi. Omal käel minnes nimetatakse Sind külalisüliõpilaseks, mitte vahetustudengiks.

Väga väärtuslikku abi saad siin juba välismaal käinud inimestelt, seepärast küsi nii oma koolist kui tutvusringkonnast välismaal õppinute kohta. Samuti korraldatakse sageli erinevaid välisriigis õppimist tutvustavaid infopäevi, kuhu mõnikord kaasatakse ka juba välismaal käinud inimesi oma mõtteid ja kogemusi jagama.

  • Praktikale

Enamasti minnakse välismaale praktikale just mõne vahendusprogrammi või firma kaudu. Omal käel minnes on mitmeid ohtusid, näiteks praktika hilisem mitte tunnustamine kodukooli poolt. Siinkohal tuleks aga pöörata tähelepanu sellele, et nt Leonardo da Vinci programmi kaudu ei saa üksikisikud praktikale minna – selleks peab kool esitama projekti. Nt AIESEC ja IAESTE seevastu saadavad välisriiki ka üksikisikuid.

  • Vabatahtlikuks

18-30aastastel noortel on võimalik minna mõnda teise Euroopa riiki vabatahtlikku teenistusse. Selle kestuseks on 2-12 kuud, mille vältel vabatahtlik tegutseb vastuvõtva organisatsiooni juures. Programmis Euroopa Noored kaetakse ettevalmistus-, reisi-, majutus-, toitlustus- ja koolituskulud ning täiendavalt makstakse igakuist taskuraha.

Allikas: Rajaleidja

Euroopa noorteportaalist leiad kontrollitud ja koondatud infot nii õppimis-, vabatahtlikuna tegutsemis- kui töötamisvõimaluste kohta. Samuti vaata Ploteus.net portaali, mis pakub informatsiooni õppimis- ja enesetäiendamisvõimalustest Euroopas nii tudengeile, kui tööotsijaile, töötavatele inimestele, lapsevanematele, karjäärinõustajatele ning õpetajatele.

Häid juhiseid välismaale õppimamineku võimaluste ja asjaajamise kohta leiad ka trükisest „Euroopasse õppima 2008“