Milliseid enesetäiendamise võimalusi veel on?

Tänapäeva igapäevaelu iseloomustavad kiired muutused ühiskonnas ning tehnoloogia pidev areng. Seetõttu on ka üha enam oluline, et inimeste teadmised ja oskused jõuaksid nende muutustega kaasas käia ja elukestev õpe on lausa paratamatu.

Üldiselt võib hariduse puhul eristada formaalset, mitteformaalset ning informaalset haridust. Kõik need erinevad õpped moodustavad osa elukestvast õppest ja nende tulemuseks on inimese  paremad teadmised, oskused ja pädevused isiklikus, ühiskondlikus, sotsiaalses ja/või tööelus.

Formaalharidus annab sulle raamteadmised ja oskused, mida ühiskond tunnustab ning mille omandatust ta kontrollib (koolitunnistus ja eksamid). Formaalõpe toimub enamasti koolikeskkonnas ning on õppekavade alusel organiseeritud. Formaalõpe on eesmärgistatud ja seda viivad läbi spetsiaalse ettevalmistuse ja kvalifikatsiooniga õpetajad. Õpieesmärgid seatakse enamasti väljastpoolt, õppimisprotsessi jälgitakse ja hinnatakse. Formaalõpe on kuni teatud taseme või eani kohustuslik.

Mitteformaalne haridus on sisult ja vormilt vähem piiritletud ja osalemine selles on vabatahtlik. Mitteformaalses õppes pakutakse rohkesti sotsiaalsete oskuste arendamise võimalust, keele-, kunsti- ja muusikaõpet, psühholoogiaga seonduvat, arvuti- ja ettevõtluskursusi jne. Teatud juhtudel saab neid kursusi üle kanda formaalharidusse (põhiliselt kõrgharidusse) ja arvestada täiendkoolitusena tööelus. Mitteformaalset õpet pakuvad paljud erinevad koolitusasutused: rahvaülikoolid, kultuurikeskused, vabahariduskoolid, raamatukogud jne. Nende kohta leiad infot oma linna või maakonna kodulehelt, ajalehtedest, infostendidelt, koolitusportaalidest, enamasti märksõna täiskasvanuharidus alt.

Informaalne õppimise toimub täiesti koolivälises keskkonnas: huviklubides, sõpradega aega veetes, reisides, lugedes, internetis surfates jne. See ongi rohkem tegevus kui õppimine selle sõna klassikalises tähenduses.

Vaata 3 õppimise vormi kohta ka videot.

Mõtlemiseks


Too oma elust näiteid kus ja mida oled õppinud formaalselt, mitteformaalselt ja informaalselt!


Noortele pakuvad mitteformaalset ja informaalset õpet paljud noorteorganisatsioonid, vabahariduslikud koolitusasutused, spordiklubid, kohalikud ja rahvusvahelised noorteprojektid jne. Osalemine nende tegevuses annab sulle tulevase tööandja poolt kõrgelt väärtustatud oskusi nagu hea suhtlemine, meeskonnatöö kogemus, enesekehtestamine, probleemide lahendamine, protsesside ja inimeste juhtimine .

Oma karjääri kujundamisel ja tööotsingutel on väljaspool tavakooli õpitu kindlasti sinu plussiks.

Allikas: Rajaleidja