Mis toimub tööturul?

Eestis tegelevad tööturu valdkonnaga riiklikul tasandil Sotsiaalministeerium ja Töötukassa.

Sotsiaalministeerium ja Töötukassa kajastavad ka täpsemalt infot tööturu olukorra kohta (vt http://www.tootukassa.ee/index.php?id=11328 ja http://www.sm.ee/meie/statistika/toovaldkond/toohoive.html).

Tööturg ja muu majandussüsteem on omavahel väga tihedalt seotud. See tähendab, et muutused majanduses mõjutavad otseselt ka tööturgu.

Üldine olukord

Mis toimub tööturul:

  • Suurenevad nõuded töötajate oskuste ja teadmiste osas, kuna tööprotsessides tuleb kasutada keerulisemaid seadmeid või suureneb vajadus „tee ära“ asemel „mõtle välja“ tüüpi tegevuste järele.
  • Kasvab enesetäiendamise vajadus: oma oskusi tuleb lihvida pidevalt ning üha olulisemaks muutub ka uute täiendavate oskuste omandamine, nt. lisaks mingi ameti omandamisele omavad tähtsust ka IT, ettevõtlus- ja ärialaseid teadmised, head sotsiaalsed oskused, teadlikkus keskkonnaküsimustes.
  • Rahvastiku vananemise tõttu kasvab vajadus hooldus- ja tervishoiu teenuste järele, pensionil olevate inimeste soovid ja tarbimisvajadused erinevad tööealiste omast.
  • Tööpuuduse kasv tingib seda, et inimesel tuleb n.ö. ise töö juurde minna ja sellega sobituda.
  • Töötamise vormid ja stiilid muutuvad ja avarduvad.

 

Mis mõjutab tööturgu:

  • Muutused rahvaarvus ja rahvastiku struktuuris.
  • Muutused haridussüsteemis ja hariduse kvaliteedis.
  • Inimeste valmidus ja võimalused töö leidmiseks elukohta vahetada.
  • Kui suur on valmidus osta Eestis toodetud kaupu ja teenuseid.
  • Pankade valmisolek eraisikutele ja ettevõtetele laenu anda.
  • Inimeste valmisolek ettevõtlusega tegelemiseks.

 

Eesti tööturul on majandussurutise tõttu kõige enam kannatanud noored, kelle töötus on viimase kahe aastaga kasvanud üle viie korra: kui 2008. aasta esimeses kvartalis oli noorte töötuse määr 7,5%, siis 2010. aasta esimeseks kvartaliks oli see tõusnud 40,6%-ni. Seega kujutab noorte tööpuudus endast suurt probleemi, millele tuleb tähelepanu pöörata ja millega tuleb tegelda. Sotsiaalministeeriumi koduleht annab ülevaate noortest töötutest kui tööturu ühest riskirühmast ning kirjeldab peamisi tegureid, mis noorte töötust mõjutavad, selgitades sealjuures, mis muudab tööturule sisenemise ja seal töö leidmise noorte jaoks keeruliseks. Samuti leiab sealt lühiülevaate Töötukassa teenustest, mida kasutatakse noorte töötute tööleaitamiseks.

Töötukassa kodulehelt saab infot ka registreeritud töötuse kohta ametialade järgi.

Lisaks tasub uurida erinevate ametite ja kutsealade kohta ehk millist rakendust võib leida tööturul. Sellest annab hea ülevaate Rajaleidja ametite ja kutsealade andmebaas.

Kutsesüsteem on osa Eesti kvalifikatsioonisüsteemist, mis seob haridussüsteemi tööturuga. Seetõttu on kasulik tutvuda ka kutsestandarditega.

Siiski statistika annab Sulle vaid arvulised näitajad ja ainult selle põhjal ei saa ka oma elu planeerida. Elu ei koosne vaid arvudest, oma tööelu planeerimisel tuleb arvesse võtta  mitmeid tegureid, nagu näiteks milline elustiil, töökeskkond ja töövorm Sulle paremini sobib.