Mis toimub tööturul?

Milleks ja millal pöörduda Töötukassasse?

Iga inimene võib elus sattuda olukorda, kus ta kaotab töö ja seetõttu on hea teadlik olla riigi poolt pakutavatest võimalustest. Töötukassa 2011. aasta peamisteks eesmärkideks on pakkuda rohkem koolitust, eelkõige just noortele ning pikka aega tööturult eemal olnud inimestele - peatähelepanu suunatakse inimeste oskuste tõstmisele. Kaalutakse tööproovi teenuse kasutusele võtmist. Tööproov võimaldab nii töötul kui ka tööandjal veenduda töö või töötaja sobivuses. Seejuures on eriti oluline, et töö järeleproovimise ajal säilib inimesel õigus saada töötushüvitisi.

Riiklike tööturuteenuste pakkumist ja tööturutoetuste maksmist korraldab Eesti Töötukassa oma igas maakonnas asuvate kohalike osakondade kaudu.

Eesti Töötukassa poolt pakutavad tööturuteenused:

Täpsemalt saad uurida Töötukassa kodulehelt.

Inimesed, kes saavad töötuskindlustushüvitist või töötutoetust või on kasutanud mingit töötukassa teenust, on ravikindlustatud alates sellest päevast, mil nad hüvitist või toetust saama hakkasid või teenusel osalemist alustasid. Muudel juhtudel tekib ravikindlustus pärast seda, kui inimene on töötuna arvel olnud kuu aega. Ravikindlustus säilib kogu töötuna arveloleku aja vältel ning kehtib veel kuu aega pärast töötuna arveloleku lõppu. Kui töötuna arvelolek lõpetatakse koos töötuskindlustushüvitise lõppemisega,  kehtib ravikindlustus veel kaks kuud pärast seda (vt http://www.tootukassa.ee/index.php?id=12774)

Ülikoolis õppimise ajal saab võtta end töötuna arvele kui täiskoormusega õppides oled viimase 12 kuu jooksul olnud vähemalt 180 päeva hõivatud tööga või viibinud akadeemilisel puhkusel (vt http://www.tootukassa.ee/index.php?id=13061)

Kui ülikool on läbi ja töökohta veel ei ole ja ravikindlustus saab läbi, siis tasub pöörduda Töötukassasse. Üldjuhul kehtib ravikindlustus veel kolm kuud pärast ülikooli lõpetamist. Kui Sa (välja arvatud meditsiiniliste näidustuste tõttu) ei ole lõpetanud õppeasutust aasta möödumisel õppekava nominaalkestuse lõppemisest, siis lõpeb kindlustuskaitse sellest ühe kuu möödumisel. Ka siis, kui Sind eksmatrikuleeritakse enne õppekava täitmist, lõpeb kindlustuskaitse sellest ühe kuu möödumisel (vt http://www.ut.ee/et/oppimine/uliopilasele/abiks/ravikindlustus)