Mis toimub tööturul?

Millised on erinevad töökorraldused?

Lisaks töövormidele võib erinevates valdkondades ja sektorites töökorraldus erineda.

Avalik teenistus tähendab töötamist riigi või kohaliku omavalitsuse (KOV) ametiasutuse koosseisus ettenähtud valitaval või nimetataval ametikohal.  Iga avalik teenistuja on osa suuremast süsteemist, mille ühine eesmärk on ühiskondliku huvi teenimine. Ühelt poolt on ametnikutöö otseselt seotud avaliku võimu teostamisega, paljude inimeste elu puudutavate otsuste langetamise ning elluviimisega, teiselt poolt annab see täiendavad sotsiaalsed garantiid ning soodustused. Loe täpsemalt avaliku teenistuse veebist.

Avaliku teenistuse eriliigid – tegevteenistus, piirivalveteenistus ja päästeteenistus
Teenistus kaitseväes, piirivalves ja päästeasutuses on kõik avaliku teenistuse eriliigid, milles on väikesed erisused (nt. teised palgaastmed, auastmed ja auastmetasu jms), mis on reguleeritud eriseadustega: kaitseväeteenistuse seadus, piirivalveteenistuse seadus ja päästeteenistuse seadus.

Kaadrikaitseväelased töötavad ja treenivad erinevates klimaatilistes ja geograafilistes tingimustes nii kodu- kui välismaal. Sõdurite tegevus on peamiselt seotud füüsilise ette­valmistusega nii sise- kui välistingimustes. Õppuste ajal elatakse sageli välistingimustes, st töötatakse, süüakse ja magatakse väljas või telgis. Töökeskkond erineb väeliigiti – võidakse töötada nii maal, meres kui õhus. Kaitse­väelased peavad olema valmis töötamiseks rasketes tingimustes, kriisi- ja sõjaolukorrad on ohtlikud tervisele ja elule. Kaadrikaitseväelase tööaeg on 40 tundi nädalas, ühes päevas ei või tööaeg olla pikem kui 12 tundi. Tööaja piirang ei kehti ajal, kui kaadrikaitseväelane osaleb õppusel või rahvusvahelises sõjalises operatsioonis ning kui riigis on välja kuulutatud erakorraline seisukord või sõja­seisukord. Loe lähemalt Riigi Teatajast kaitseväeteenuse seadust

Piirivalveametnike töökoht on kas siseruumides või vabas õhus. Juhtivat, administreerivat ja korraldavat tööd tegevad piirivalveametnikud töötavad tööpäevadel kl 8 - 17. Piiripunktis, kordonis või laeval teeniv piirivalveametnik töötab vahetustega (summeeritud tööaja arvestuse periood 4 kuud). Töövahetus võib olla päevasel või öisel ajal, nädalavahetustel või riiklikel pühadel. 

Päästeala operatiivtöötajad töötavad 24 tunnises valvevahetuses. Häirekeskustes töötavatel päästekorraldajatel ja demineerijatel on 12tunnised valvevahetused. Kriisireguleerijad, ennetajad ja tuleohutusinspektorid töötavad tavapärase töögraafiku alusel. Päästeasutus võib päästeteenistujalt nõuda teenistusülesannete täitmist väljaspool tööaega, kui teenistusülesanded tulenevad erakorralistest asjaoludest ja need tuleb täita viivitamata. Päästeteenistujate tööd reguleerib päästeteenistuse seadus.

Arstide töökeskkond nii perearstikeskustes kui ka polikliinikutes ja haiglates peab väga täpselt vastama tervisekaitse poolt määratletud nõuetele (vt http://www.tervisekaitse.ee).  Haiglates töötavatel arstidel on lisaks kohustuslikud valved, mis kestavad 12 tundi, sh ka öösiti, nädalavahetustel ja riigipühadel. Arstide puhkuse pikkus on 35 kalendripäeva aastas.

Enne töömaailma siirdumist tasub uurida milline on töökorraldus Sinu valdkonnas. Uuri lähemalt töökorralduste kohta Rajaleidja ameti- ja kutsealakirjeldusi.

Mõtlemiseks


  Uuri ja tutvu millised on Sinu valdkonna võimalikud  töökorraldused?