Mis toimub tööturul?

Millised on töötaja õigused ja kohustused?

Töösuhteid reguleerib töölepingu seadus.

Kui Sa allkirjastad lepingu, siis see tähendab ka nõustumist kõigi lepingutingimustega. Seega on väga oluline olla oma õigustest ja kohustustest teadlik ning lugeda leping enne allakirjutamist korralikult läbi. Kui mõni punkt jääb Sulle arusaamatuks või tehakse selles viide õigusaktile, mida parajasti käepärast ei ole, peaksid paluma selgitust kohe või võtma lepingu teksti enne allakirjutamist kaasa, et lasta see kasvõi juristil üle vaadata ja lahti seletada.

Igasugune töölepingu muutmine ja lõpetamine peab toimuma kooskõlas kehtivate seadustega. Seetõttu tuleb oma õigusi ja kohustusi teada. Tööandja ei tohi sundida lahkumisavaldust kirjutama. Avalduse töölt lahkumiseks võid teha vaid siis, kui  tõesti ise seda soovid. Töölepingu lõpetamiseks on alati vaja selget põhjust. Kui tunned, et ei tea, kuidas käituda, otsi nõu (vt http://www.sm.ee/sinule/toootsijale/too-kaotamise-oht/tooalastest-vaidlustest.html)

Üldist juriidilist abi igapäevaelu õigusküsimustele ning ka dokumendinäidiseid leiad veebilehelt "Jurist aitab".

Tasuta juriidilist abi pakuvad nii Tartus kui ka Tallinnas Tartu Ülikooli õigusteaduskonna üliõpilased. Õigusnõu annavad TÜ õigusteaduse bakalaureuseastme viimase aasta üliõpilased ja magistrandid. Uuri Tartus pakutava abi kohta täpsemalt: http://www.oi.ut.ee/et/uldinfo/uliopilaste-oigusburoo/uliopilaste-oigusburoo-tartus ja Tallinnas pakutava abi kohta: http://www.oi.ut.ee/et/1058878  Kõigil soovijail tuleks end eelnevalt registreerida. Tartu büroo taasavatakse 03.11. 2011. 

Kui Sul tekib töövaidlus, s.t. töötaja ja tööandja vaheline lahkarvamus, mida ei ole võimalik lahendada kokkuleppe teel, siis võib pöörduda: