Mis toimub tööturul?

Kuidas leida tööd?

Töö otsimise võimalusi on mitmeid alates tööpakkumiste otsimisest ajalehtedest kuni otse tööandja poole pöördumiseni. Kõige levinum on oma CV saatmine pakutavatele töökohtadele. See tähendab töökuulutuste  uurimist töövahendusportaalidest, trükimeediast või poeseinalt. Kindlasti tasub uurida ka otse huvipakkuvate firmade/organisatsioonide kodulehti – kas seal on olemas vabade töökohtade rubriik. Nii on lootust saada ligi huvipakkuvamatele pakkumistele. Uurimisele järgneb CV saatmine ja vastuse ootamine. See on üsna passiivne viis. Me ei saa toimuvat kuigivõrd mõjutada, saame vaid oodata. Vahel juhtubki nii, et kandideerijatele isegi ei vastata, kas nad pääsesid edasi või mõtte. Vahel pääsetakse intervjuule, kuid pärast seda on vaikus. Siis oleks mõistlik ka ise huvi tunda, et mis konkursist sai ja kui ma valituks ei osutunud, mis mul sellest protsessist ja kandideerimisest õppida oleks.

Aktiivsem viis töö leidmiseks on, et inimene mõtleb, mis valdkonnad, aga siis juba ka täpsemalt, millised firmad/organisatsioonid talle huvi pakuvad. Ta saadab neile nii CV kui ka motivatsioonikirja, kus saab põhjendada, mille pärast ta on sellest töökohast huvitatud ja kuidas see töö talle sobib. Eelnevalt võib ka personalijuhile helistada. Sellise sihiteadliku otsinguga võib kiiremini tööd leida. Vahel aga lihtsalt ei ole piisavalt taustateavet, milline see unelmate töökoht siis ikkagi on ja kuhu helistada. Sellisel juhul küsi nõu ja võta julgelt ühendust oma kooli või Rajaleidja karjäärinõustajaga!

Üks võimalus on koostada korralikud kandideerimisdokumendid töövahendusfirmade jaoks ning reklaamida ennast parimal moel. Siin on abi turundusteadmistest. Miks mitte saata ringkiri oma tuttavatele, et otsin selliseid ja selliseid väljakutseid, kui keegi teab. Võimalusel tasub kasutada enda reklaamimiseks ka personalijuhtide meililisti. Kui tegemist on asutusega, kus olemas ka infostend (nt ülikoolid), võib jätta teate sinnagi.

Veel üks võimalus on saada oma ametis nii heaks, et sind jahitakse ja tehakse sulle pidevalt pakkumisi, nii et sa ei pea ise enam tööd otsima. See eeldab ka seda, et sinu tutvusringkond on kursis, millega tegeled ja soovitab sind.

Olenemata erinevatest tööotsimise viisidest, tasub ikkagi hoida pilk peal ka avalikel infokanalitel, mis kajastavad vabu töökohti:

 1. Töövahendusportaalid:

2. Töökuulutused ajalehtedes: näiteks Hyppelaud ja Töökuulutused Äripäevalt

3. Töötukassa osakonnad

4. Töötukassa iseteeninduse keskkond: ID-kaardiga sisenedes saab nii tööpakkumistega tutvuda kui ka otse kandideerida.

5. Ettevõtete ja organisatsioonide koduleheküljed

6. Personaliotsingufirmad

7. Ülikoolide karjääriteenistused ja teaduskondade teadetetahvlid

8. Raadio, televisioon

Rohkem infot ja näpunäiteid, k.a. kandideerimisdokumentide koostamise kohta leiad Rajaleidja täiskasvanu osast.