Vabatahtlik tegevus – milleks see kasulik on?

Kas oled mõelnud, milline on sinu tulevane töö? Kas oskad töövestlusel vastata, millised on su tugevad ja nõrgad küljed? Kas tead, kuidas saada esimesi töökogemusi, sest sageli võetakse tööle ainult neid, kellel on juba kogemused olemas?
Vabatahtlikuna mõne organisatsiooni juures tegutsemine võib olla abiks sellistele küsimustele vastuste leidmisel.

Vabatahtlik töö on üks töötamise liike, mille käigus omandad nii elukogemust kui noortele vajalikku töökogemust, uusi teadmisi, kohtud uute ja aktiivsete inimestega ning enamasti saad kustumatuid mälestusi. Enamasti pakub ühine tegutsemine ikka tegemislusti ja rõõmu saavutustest.

Kui on vähene töökogemus, siis vabatahtlik töö on üks võimalustest täiendada oma CV-d just töökogemustega. Oma CV-d koostades ei piisa lihtsalt kui märgid, et olid mõne organisatsiooni juures vabatahtlik. Tööandja saab sinu kohta palju rohkem väärtuslikku teada kui kirjeldad oma tegevusi, vaja läinud oskusi ja saadud kogemusi. Rohkem sellest saab lugeda noorteportaalist NIP ja Vabatahtlike Väravast.

Vabatahtlikuks või praktikale võid minna erinevate organisatsioonide kaudu:

Euroopa Noored – Euroopa Vabatahtlik Teenistus 

Euroopa vabatahtlik teenistus on võimalus 18-30 a noortele, kes soovivad 2-12 kuud teha välisriigis vabatahtlikku tööd ja sealjuures tutvuda selle riigi keele, inimeste ja kultuuriga. Sellelt lehelt leiad ka mitmeid muid huvitavaid noortele suunatud viiteid.

Evmar

Suveprogrammid 18 - 30 aastastele kooli - ja üliõpilastele või lihtsalt noortele inimestele, kelle eesmärk on oma suvevaheaeg, akadeemiline puhkus või muu suhteliselt vaba aeg aktiivselt ning kasuga veeta, teenides raha, saades väärtuslikku (töö)kogemus

t, elades maailma parimates kuurortpaikades, täiendades oma keeleoskust ning leides uusi sõpru erinevatest maailmanurkadest. Vabatahtlike projektid on ülemaailmsed ja rahvusvahelised. Lisaks Euroopa maadele on võimalik vabatahtlikuna tööd leida ka Aasias, Austraalias ja Aafrikas.

Humana Estonia  

Võimalus minna vabatahtlikuks Aafrikasse ja saada infot ka erinevate kohalike ning rahvusvaheliste projektide kohta. Vaata ka Humana maailmaorganisatsiooni kodulehte, kust saad infot  Humana tegemiste kohta rahvusvahelisel tasandil.

GLEN  

GLEN on Euroopa noortele suunatud maailmahariduslik koolitus- ja praktikaprogramm, mille raames lähetatakse vabatahtlikud lühiajaliseks tööks (3 kuud) Aafrika ja Aasia riikidesse. GLEN vabatahtlik ei lähe kedagi aitama, vaid ikka partnerina tööle ja pigem õppima. Oluline osa projektis on pärast 3-kuulist vabatahtlikku tööd tagasi Eestis olles oma kogemuse jagamine.

AIESEC 

AIESECi praktikavõrgustik on suurim maailmas, pakkudes praktikaid enam kui sajas riigis ning väga erinevatel elualadel. Nii leiab endale sobiva praktikakoha nii tugevat professionaalset kogemust otsiv tudeng kui ka noor, kes soovib mõned kuud töötada vabatahtlikuna mõnes sotsiaalprojektis. Aiesec on esindatud Euroopas, Aasias, Lõuna- ja Põhja Ameerikas ning Austraalias.

EstYES

EstYES tegeleb rahvusvaheliste ja kohalike vabatahtlike töölaagrite ja muude ürituste organiseerimisega Eestis, Eesti noorte vahendamisega erineva pikkusega vabatahtlike projektidesse välismaale ja  kokkutulekute, seminaride, treeningute korraldamisega vabatahtlikele ja koostöövõrgustikele. Üritused ei ole ainult noortele, on läbi viidud ka projekte, mis on spetsiaalselt eakatele mõeldud.

Eesti People to People 

MTÜ eesmärk on rahvastevahelise rahu tugevdamine, sõltumata rahvuslikust ja usulisest kuuluvusest, nahavärvist ja kodakondsusest. Eesti People to People ametlikke liikmeid on 40, lisaks üle 100 vabatahtliku, kes osalevad erinevates programmides ning mitmetel People to People Internationali Euroopa ja ülemaailmsetel üritustel, sh noorukite iga-aastases suvelaagris Narva-Jõesuus.

Heateo sihtasutus

Võimalus osaleda erinevates projektides, otsida pakkumisi vabatahtlikuks tegevuseks. Heateo Sihtasutuse missioon on toetada oluliste ühiskondlike probleemide lahendamist Eestis läbi sotsiaalse ettevõtluse.

Continuous Action 

MTÜ tegevuse eesmärk on elukestva õppe võimaldamine, võrdsete võimaluste pakkumine ning vabatahtliku tegevuse arendamine ja korraldamine nii Eestis kui ka rahvusvahelisel tasandil. Organisatsioon on seotud erinevate programmide ja projektidega, näiteks Euroopa Noored, Eesti Toidupank jne.

Talgureisid – lühiajalisem võimalus aidata  

Eestimaa Looduse Fondi talgureisid kutsuvad osalema kõiki huvilisi. Suvised talgud on hea võimalus saada linnast välja, nautida suvemõnusid ning teha sealjuures midagi kasulikku Eestimaa looduse heaks. Üritused toimuvad Eesti erinevatel kaitsealadel 3-6 päevaste talgulaagritena. Talgutele on oodatud nii noored kui vanad (alaealised vaid koos vanemaga).

 

Kasulikku infot saad ka vabatahtlikega tegelevatelt ühendustelt:  

Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus 

Erinevad vabatahtlike tööga seotud viited nii Eesti kui ka välismaa organisatsioonide kohta. Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskuse missiooniks on luua ühendustele parimad võimalused vabatahtlike kaasamiseks. 

Vabatahtlike Värav 

Vabatahtliku tegevuse tutvustamine, uudised, nõuanded, analüüsid, vabatahtlike muljed ning võimalused vabatahtlikuna tegutsemiseks. 

Eurodesk  

Euroopa noorte infovõrgustik, mis mõeldud noortele ja noorsootöötajatele eelkõige Euroopa info andmiseks. Vastused küsimustele, mis seonduvad rahastamisvõimaluste ja noorte liikuvusega - st. töötamise, õppimise, vabatahtlikuks minemise, reisimise või muuga, samuti on võimalik leida partnereid välisriikides näiteks noorsoovahetuse korraldamiseks või ühiste projektide elluviimiseks.

Euroopa Noorteportaal 

Info Euroopas õppimise, töötamise, vabatahtliku tegevuse, noorsoovahetuse ja muu kohta.

World Volunteer Web  

World Volunteer Web toetab vabatahtlike kogukonda olles globaalne info ja ressursside vahetuspunkt.