Välismaale tööle – kuidas ja milleks?

Mujal õppimine ja töötamine võib rikastada mitmekülgselt.  Võib-olla ei paku teises kultuuris elamine kohe suurt pilti kõigest, mis maailmas toimub, kuid see annab võimaluse asju teise pilguga näha ning enda jagu miskit ära teha. Tööandja seisukohalt arendab välismaa kogemus enesekehtestamis-, keelte- ja suhtlemisoskust, vastutustunnet ja meeskonnatööoskusi.

Lisaks töötamisele võib välismaale minna ka õppima ja praktikale. Uuri täpsemalt teemat "Kas ja kuidas minna õppima välismaale?)

Euroopa Liidu liikmesriigina on Eesti kodanikel võimalus vabalt valida töökohta kõigis liikmesriikides. Seda õigust võib piirata vaid avaliku korra, julgeoleku ja rahvatervise kaalutlustel, samuti riigivõimu otsese teostamisega seotud töökohtade puhul avalikus teenistuses. Lisaks on lubatud esitada nõudmisi keeleoskuse suhtes, kui see on antud töökohal vajalik. Töötajate vaba liikumine puudutab lisaks Euroopa Liidu liikmesriikidele ka Euroopa Majanduspiirkonna riike (Norra, Island, Liechtenstein) ja Šveitsi. Täpsem info sellest kuidas tööd otsida ja mida meeles pidada on Sotsiaalministeeriumi kodulehel

Vabad töökohad 31 Euroopa riigis, tööotsijate CV-d, teave välismaal elamise ja töötamise kohta ning palju muud – seda kõike pakub EURESe võrgustik. EURESe eesmärk on pakkuda teavet, nõu ja tööjõu värbamise (töökoha leidmise) teenuseid nii töötajate ja tööandjate kui ka iga kodaniku jaoks, kes soovib saada kasu inimeste vaba liikumise põhimõttest.  

Kui Sul on soov osaleda haridus- või koolitusprogrammis, otsida tööd või saada kogemusi välismaal, siis on oluline, et Sinu oskused oleksid selgelt mõistetavad. Siin on abiks Europass.

Enne otsuse tegemist tasub kindlasti silmas pidada turvalisuse põhimõtteid. Kui on soov minna välismaale tööle, õppima, reisima vms, siis tasuta nõustamist pakub LFT Hotline.