Kuidas planeerida oma tööelu?

Isikliku tööelu planeerimiseks on kasulik olla teadlik nii tööturu võimalustest praegu kui ka tulevikutrendidest. Selle kohta saad/said rohkem teavet eelnevatest punktidest. Sageli takerdub oma tööelu planeerimine info puuduse taha, et pole ettekujutust kellena ja kus võiks töötada. Seetõttu on oluline lähemalt uurida erinevaid ameteid ning olla kursis kutsetesüsteemiga. See annab parema pildi sellest, millised ameteid leidub töömaailmas, milline on töö iseloom, nõuded ja tingimused.

Kui oled oma teed töömaailmas alles alustav või otsid uusi võimalusi, siis uurides Rajaleidja ametite ja kutsealade andmebaasi,  võid leida sealt nii võimalikke suundi kui ka vajalikku teavet! Ameti- ja kutsealakirjeldusest leiad teavet töö iseloomu, töötingimuste, kutseoskusnõuete, vastava hariduse omandamise võimaluste, tööväljavaadete, palgatingimuste jm kohta. Lisaks leiad viiteid ametiga seotud kutsealadele, artiklitele, kutsestandardeile, erialaliitude kodulehtedele.

Amet on sarnaste eesmärkide, ülesannete ja vastutusega tööde kogum. Näiteks: advokaat, hambaarst.

Kutseala koondab kutseid, mida ühendavad samalaadsed tööeesmärgid ja -ülesanded.
Kutse on tööülesannete täitmiseks vajalike teadmiste, oskuste, vilumuste, väärtushinnangute ja hoiakute kogum, mis omandatakse õppides ja vastaval alal töötades.
Näiteks: bioloogid, keskkonnaspetsialistid. Uuri erinevate ametite ja kutsealade kohta lähemalt Rajaleidja ametite andmebaasist.

Kutsekoda korraldab kutsestandardite koostamist ja koordineerib kutseeksamite korraldamist. Kutsekoja tegevusala on kutsesüsteemi kui hariduse ja töömaailma liidese arendamine ning selle toimimise tagamine. Eestis on olemas kutsesüsteem, mis seob haridussüsteemi tööturuga ja aitab kaasa elukestvale õppele ning tööalase kompetentsuse arendamisele, hindamisele, tunnustamisele ja võrdlemisele. Kutsesüsteem on vajalik, et õppe- ja koolitusasutused teaksid, milliste oskuste ja teadmistega töötajaid tööturul vajatakse ning mida on vaja õpetada. Tööandjal on aga võimalus kutsesüsteemi abil oma töötajate oskusi hinnata ja arendada. Rohkem sellest saab lugeda Kutsekoja veebilehelt.

Iga töö tegemiseks on vajalik teatud kompetentsus - oskused, teadmised, sobivad isikuomadused, hoiakud ning vastav kogemus. Kutsestandard ütleb, milline kompetentsus Sul peaks olema, et oma kutsealal edukalt tegutseda. Kui oled leidnud Sinu tööle või huvidele vastava kutsestandardi, siis võid lasta oma kompetentsust hinnata. Hindamise tulemusena otsustab vastav kutset andev organ, kas Sul on olemas vajalik kompetentsus, mille tase on määratud asjakohases kutsestandardis. Kompetentsuse tõendamisel võetakse arvesse ka läbitud koolitusi ning edukat tegutsemist kutsealal. Positiivse otsuse järel väljastatakse sulle kutsetunnistus. Koolilõpetajate ja töötajate kompetentsuse vastavusse viimiseks tööturul nõutavaga selgitab kutsesüsteem välja kutsealal erinevates rollides edukaks töötamiseks vajaliku kompetentsuse ja igale neist koostatakse vastav kutsestandard. Kutsestandardite abil luuakse võimalused kompetentsuse hindamiseks, mida nimetatakse kutse andmiseks ning vastav välja-, täiend- ja ümberõppe süsteem. Loe täpsemalt Kutsekoja veebilehelt.

Kokkuvõttes võib väita, et tänapäeval omab hariduse ja erialase ettevalmistuse tase suurt tähtsust nii üksikisikule tema karjääri mõttes kui ka seeläbi laiemalt kogu ühiskonnale majanduse arengut soosiva tegurina. Lisaks on määrav tähtsus oskustel kuidas teadlikult karjääri planeerida, mille ühe olulise osana ongi hariduse ja sellele vastavate töövõimaluste seoste tundmine ja kokku sobitamine.

Tänast ühiskonda iseloomustavad kiired tehnoloogilised muutused. Globaliseerumine on saanud reaalsuseks ja eluaegsed töökohad on minevik. Inimesed peavad arvestama sellega, et elu jooksul tuleb mitu korda karjääri vahetada. Kui selles kiires ja muutusi täis maailmas hätta jääd, pöördu oma kõrgkooli karjäärinõustaja poole, kes abistab ja toetab Sind karjääriplaneerimisel ja arendamisel, elukutse-, haridustee ja töövalikuga seotud otsuste tegemisel.