Kontakti loomine

Suhtlemine koosneb kolmest põhilisest etapist:

  • Kontakti loomine. Suhtlemine algab juba enne esimeste sõnade lausumist: kõigepealt toimub sisekõnelt iseendaga partnerile ümberlülitumine. Psühholoogiline kontakt on loodud kui mõlemad partnerid on veendunud, et temaga on asutud suhtlema. Kontakt suhtlemiseks luuakse mitteverbaalsete vahenditega, nagu pilgu suund, keha asend, näoväljendus, distantsi vähendamine jm. Kui pole raskendavaid asjaolusid, toimub kontakti loomine väga lühikese aja jooksul.
     
  • Põhiteate vahetamine. Põhiteate edastamise käigus peaks toimuma sõnumi vastu huvi äratamine, vastastikuse usaldusliku õhkkonna loomine ning sisendus- ja veenmismeetodite kasutamine. Tähelepanu tuleks pöörata teate sisukusele ja tihedusele, keelekasutuse lihtsusele ja väljenduse emotsionaalsusele. Sisukas teade sisaldab olulist infot, on asjatundlik, konkreetne, selge sisuga ning tõene.
  • Suhtlemise lõpetamine. Suhtlemise lõpetamine toimub kontakti katkestamisega. See nõuab ettevalmistust kahel tasandil: verbaalsel ja mitteverbaalsel tasandil. Sõnalisel tasandil tuleks teha kokkuvõte, kus peegeldub kõige olulisem. Mittesõnalisel tasandil toimub näiteks keha ärapööramine, intonatsiooni langus, pilgu ärapööramine jm. See etapp võib kesta sekundeid või isegi minuteid.

Tüüpiliseks suhtlemisveaks on esimese ja kolmanda etapi alahindamine: nähakse ja täiustatakse ainult teist etappi.